GGD Friesland


mei 2005

Provinciale winnaars niet-rokenwedstrijd in Ferwert en Koudum.

Klas 2c van het Dockingacollege in Ferwert en klas 1k4 van Bogerman in Koudum hebben Actie Tegengif in Fryslân gewonnen. Zij stuurden de beste cartoontekst in voor deze klassikale niet-roken wedstrijd in de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

De burgemeesters van Ferwerderadiel en Nijefurd zullen op 31 mei de prijzen aan de klassen uitreiken. De prijsuitreiking op het Dockingacollege in Ferwert zal plaatsvinden van 10.45 tot 12.00 uur. Burgemeester Van den Berg zal de prijs, een dagje Walibi World voor de hele klas, uitreiken aan de leerlingen.

Op Bogerman in Koudum is het feest tussen 13.45 tot 15.00 uur. Daar zal burgemeester Boekhoven de prijs uitreiken. Zowel in Koudum als in Ferwert zal theatersport "Noordsterren" een optreden verzorgen.

Actie Tegengif is een Europees niet-rokenproject waarbij provinciale-, landelijke prijzen en een Europese hoofdprijs te winnen zijn. In Fryslân hebben 120 klassen een cartoontekst ingestuurd; landelijk hebben meer dan 4000 klassen (meer dan 100.000 leerlingen) meegedaan. Een provinciale jury, bestaande uit de leden van het Platform Rookpreventie Fryslân heeft alle inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk kwamen de klassen uit Ferwert en Koudum als beste uit de bus.

De wedstrijd is voor alle eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Doel is het voorkómen dat jongeren gaan roken en het stimuleren van rokende jongeren om te stoppen. Deelnemende klassen spreken af om gedurende zes maanden niet te roken. Hiervoor hebben ze klassikaal, in november 2004, een contract ondertekend. Daarnaast hebben de klassen ook nog een originele cartoontekst rond het thema 'niet roken' ingezonden. Minimaal 90% van de klas moet rookvrij blijven om in aanmerking te komen voor de prijs. Er zijn twee wedstrijdcategorieën: vmbo/praktijkschool en havo/vwo. In beide categorieën is een provincieprijs en een hoofdprijs te winnen. Alle provinciale winnaars gaan op zaterdag 11 juni a.s. naar Walibi World (voorheen Six Flags). Daar worden tijdens de finale de landelijke hoofdprijswinnaars per categorie bekend gemaakt. De hoofdprijs is voor beide categorieën een Meet & Greet met een bekende Nederlander. Omdat de wedstrijd in meerdere landen wordt gehouden, maken de hoofdprijswinnaars ook nog kans op de Europese hoofdprijs: een weekend Italië met de hele klas.

---

Voor informatie m.b.t. dit persbericht kunt u contact opnemen met Gonnie Thomas van Verslavingszorg Noord Nederland,T. (058) 284 76 47 of Bert Soenveld, dan wel Gerda Kalsbeek van GGD Fryslân, T. (058) 233 43 34.