Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 31 mei 2005  |


1. Opzet begroting 2006.
Voor de begroting 2006 zal de presentatie van het programma Verkeer en Vervoer, het programma Natuur, Bos en Landschap, het onderdeel Jeugd uit het programma Sociaal beleid, Zorg en Cultuur en de paragraaf Integrale Veiligheid ingrijpend worden verbeterd. De verbeteringen hebben vooral betrekking op het aangeven van concrete doelstellingen en concrete prestaties. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De genoemde begrotingsonderdelen zullen, in verbeterde vorm, voor de commissievergaderingen worden aangeboden.

2. Kunstaankoop
Kunstenares Maria Roosen krijgt van Gedeputeerde Staten de opdracht een kunstwerk te maken, dat zal worden geplaatst in de patiotuin op de eerste verdieping van het Provinciehuis. Het gaat hierbij om een glasobject met organische vormen dat een mooi contrast oplevert met de robuuste architectuur van Hugh Maaskant, de architect van het provinciehuis.

3. 6e begrotingswijziging 2005
De begroting voor 2005 wordt gewijzigd. Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten een wijzigingsvoorstel. Het voorstel verwerkt o.a. afrondingen en verschuivingen in de dividenduitkering van Essent, de investeringsimpuls culturele infrastructuur, investeringsimpuls jeugdzorg en de gevolgen van de 57+ regeling.

4. 7e begrotingswijziging 2005
Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten een wijzigingsvoorstel voor de begroting 2005. In het voorstel zijn de apparaatskosten van de provinciale organisatie beter geraamd en gekoppeld aan de productgroepen. Daardoor ontstaat een beter inzicht de kosten en beleidsprestaties.

5. Kasten
De gangkasten in de hoogbouw van het provinciehuis worden aangepast. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten om zo het flexwerken beter mogelijk te maken. Met de opdracht is een bedrag van E69.042,- gemoeid.

6. Uitvoeringsovereenkomst Landelijk Gebied
De provincie en het rijk zijn het eens over de aanpak om in de periode 2005-2006 verschillende rijksdoelen op gebied van milieu, nationale landschappen, duurzame landbouw en duurzaam waterbeheer te realiseren. In totaal is voor de gebiedsgerichte projecten tot eind volgend jaar E 168 miljoen geprogrammeerd. Ruim E 57 miljoen daarvan is bestemd voor verwerving van gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur.

7. Ruimtelijke ontwikkelingen Dinteloord
De gemeente Steenbergen heeft het standpunt gevraagd van de provincie op de gebiedsvisie Noordflank. In dat plan worden enkele toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen beschreven. Zo hebben de Suiker Unie en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM plannen om op en naast de terreinen van de suikerfabriek in Dinteloord een agro-industrieel bedrijventerrein te ontwikkelen met grootschalige glastuinbouw. De provincie is voornemens om hiervoor een partiële herziening van het streekplan op te starten. Definitieve besluitvorming over het project is pas mogelijk nadat de hiervoor noodzakelijke strategische milieubeoordeling is afgerond en meer inzicht bestaat over het duurzame concept, invulling van het terrein en de ruimtelijke landschappelijke inpassing.

8. Streekmanagers
Voor het ontwikkelen van een sociaal en economisch beleid worden in het kader van de reconstructie en revitalisering van het landelijke gebied in Brabant negen streekmanagers aangesteld. Per gebied is hiervoor jaarlijks E 35.000 beschikbaar. De provinciale vergoeding bedraagt maximaal 50 procent van de totale loon- en overheadkosten. De overige 50 procent dient door de streek te worden gefinancierd. Uit eerdere proefprojecten is gebleken dat het aanstellen van een streekmanager, om de aanpak van sociaal- economische initiatieven in de regio vorm te geven, zeer nuttig is. De projecten die deze functionaris initieert, stimuleert, begeleidt en ondersteunt, moeten een bijdrage leveren in de realisatie van de doelstellingen die in de reconstructie- en gebiedsplannen zijn geformuleerd.

9. Werkbezoek Birmingham
Een delegatie van de provincie Noord-Brabant brengt van 21 tot 23 september een bezoek aan de Britse stad Birmingham. Doel van de excursie is om inzicht te krijgen in mogelijke financiële constructies voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en vooral de rol van private partijen. Het bezoek moet ook informatie opleveren over mogelijkheden om de kwaliteit van bedrijventerreinen te behouden en te versterken, en over de financiële constructies die daaraan zijn verbonden.

10. Sociaal-Economisch onderzoek
Sociaal-economische statistische informatie is noodzakelijk zodat tijdig ingespeeld kan worden op ontwikkelingen en om beleid te kunnen maken. Gedeputeerde Staten hebben besloten het onderzoek naar de gegevens voor 2006 en 2007 aan te besteden. Dit resulteert in o.a. de registratie van bedrijventerreinen en kantorenlocaties, het statistische zakboek en de sociaal-economische verkenning 2006.

11. Statenvragen Merwedebrug Gorinchem
De provincie wil direct betrokken zijn bij de planstudie A27 (Breda-Utrecht) en dringt aan op een integrale benadering van verkeerskundige en rivierkundige knelpunten. Omdat het Rijk zelf heeft aangegeven de A27, inclusief de Merwedebrug, te willen ontwikkelen in Publiek-Private Samenwerking, dringen GS hier niet verder op aan. Dit antwoorden GS op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Bakker, Bergsma en mevr. v.d. Weeterings (CDA).

12. Spoor West Brabant na ingebruikname HSL-Zuid
Gedeputeerde Staten achten een vermindering van de kwaliteit van de bediening door doorgaande personentreinen tussen Nederland en België via Roosendaal onvermijdelijk als gevolg van de openstelling van de HSL-Zuid. GS zetten zich er echter voor in om de teruggang in kwaliteit zo klein mogelijk te laten zijn. Bij voorrang richten zij zich daarbij op de verbinding tussen Zeeland, West-Brabant en de Randstad. Waar mogelijk werkt de provincie samen met regionale partijen. Dit antwoorden GS op vragen het lid van Provinciale Staten, mevr. A.Jetten (Leefbaar Brabant/BOF.)

13. Werkzaamheden N329 Oss-Druten
In het Meerjarenprogramma Verkeer en Vervoer 2005/2009 is de realisatie van het vervangen van de verharding op de N329 Oss-Druten opgenomen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de ombouw van de A50/A59. Hiervoor zal de Provinciale N329 tijdelijk worden afgesloten. Vanwege de directe invloed welke beide werken op elkaar hebben en om (verkeers)overlast te beperken zal bezien worden of de werken in één project kunnen worden uitgevoerd.

14. Herinrichting provinciale weg kom Maren-Kessel
In Maren-Kessel en tussen Maren-Kessel en Lith zijn geen fietspaden. Samen met de gemeente en bewoners zijn hier plannen voor gemaakt om de leefbaarheid en de veiligheid te verbeteren. De provincie wil deze plannen in uitvoering nemen, maar om de kwaliteitsslag ook echt te maken, is meer geld nodig dan in 2003 was voorzien. Daarom hebben GS een extra krediet afgesplitst.

15. Verkeerslichten op N285
Op de N285 bij Terheijden en Breda doen een tiental verkeerslichten het niet goed. Dit leidt tot onnodige overlast voor auto's en bussen. Siemens is het enige bedrijf dat over de kennis en programmatuur beschikt om de verkeerslichten naar behoren te laten functioneren. Daarom hebben GS ingestemd met enkelvoudige aanbesteding aan Siemens om snel de afstelling van de verkeerslichten te verbeteren.

16. Aansturing jeugdzorg
De manier waarop de provincie werkt aan de verbetering van de aansturing van de jeugdzorg wordt toegelicht in een notitie die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden. Dit naar aanleiding van de ontwikkelingen bij de aanbieders van jeugdzorg, de rapportage van de statencommissie voor de beleidsevaluatie.

17. Schoolmaatschappelijk werk Midden-Brabant
De gemeenten in Midden-Brabant zullen het schoolmaatschappelijk werk in ieder geval tot en met 2009 blijven subsidiëren. Daartoe wordt een intentieverklaring met de provincie getekend. De intentieverklaring regelt de overdracht van de taak, op grond van de wet, van de provincie naar de gemeenten. De provincie zal het schoolmaatschappelijk werk meefinancieren tot en met 2007. Ook het onderwijs zélf zal een bijdrage leveren aan het in stand houden van het schoolmaatschappelijk werk.

18. Ontgroening en vergrijzing in Europees verband
De samenwerking tussen de verschillende regio's in Europa rond het thema "ontgroening en vergrijzing" zal worden voorgezet onder de paraplu van de Vereniging van Europese Regio's. Gedeputeerde R.Augusteijn is de voorzitter van dit Europese netwerk.

19. Overdracht bevoegdheden Wet stedelijke vernieuwing
De bevoegdheden van de provincie in het kader van de Wet stedelijke vernieuwing worden als het aan Gedeputeerde Staten ligt, gedelegeerd aan regioraad van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Gedeputeerde Staten zenden delegatievoorstellen aan Provinciale Staten. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een besluit van Provinciale Staten over de alternatieve uitvoering van provinciale taken in de regio Zuidoost Brabant.

20. Biologische landbouw 2000-2004
De groei van het aantal biologische bedrijven in Brabant is in de afgelopen vier jaar met 80 % gestegen. Dit is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde van 51 % zo blijkt uit de evaluatie 'Plan van Aanpak Biologische landbouw 2000-2004'. In Brabant is het biologische areaal ruim verdrievoudigd en in de afgelopen vier jaar zijn 41 biologische landbouwprojecten ondersteund.
Het plan van aanpak heeft een duidelijke bijdrage geleverd aan de provinciale doelen ten aanzien van de verduurzaming van de landbouw en de vitaliteit van het landelijk gebied. Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van het rapport en de vervolgstappen voor een nieuw plan van aanpak 2005-2007.

21. Rapportage eindmeting professionalisering Handhaving
De professionaliteit van de gemeenten en waterschappen ten aanzien van hun milieuhandhavingstaak in de provincie Noord-Brabant is duidelijk verbeterd. Dit blijkt uit de eindmeting die de provincie dit voorjaar heeft gehouden. Ook blijkt dat nog niet alle organisaties voldoen aan de minimum kwaliteitseisen. Om dat alsnog te realiseren zal de provincie de aan haar opgedragen regierol met kracht voortzetten en zonodig gebruik maken van het wettelijk instrumentarium wat zij daarvoor in handen krijgt.

22. Aankoop natuurgebieden
In het totaal 44 hectare natuur in diverse gemeenten wordt aangekocht. Gedeputeerde Staten verlenen het Noord-Brabants Landschap subsidie voor aankopen in gebieden als Groote Meer (gemeente Ossendrecht) Rijskampen (gemeente Den Bosch), Mortelen (gemeenten Boxtel en Oirschot), Kleine Beerze (gemeente Eersel) en Keent (Ravenstein).
23. ruimtelijke plannen
Een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een woonruimte in een bijgebouw te Gemert-bakel wordt geweigerd, de verzamellijst met verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van de wet ruimtelijke ordening wordt vastgesteld, het bestemmingsplan kom Rijkevoort van de gemeente Boxmeer wordt deels goedgekeurd, een categorie verklaring van geen bezwaar voor het voorontwerpbestemmingsplan St.Michelsgestel Oost wordt verleend.


---- --