Gemeente Castricum

Klankbordgroep geeft positief advies over plan Bakkerspleintje

De klankbordgroep voor een nieuwbouwproject op het Bakkerspleintje heeft een positief advies uitgebracht over de plannen. Slechts op een van de 21 uitgangspunten (dat van de maximale hoogte) voldoet het ontwerp niet. De overschrijding van de maximale hoogte wordt veroorzaakt door twee penthouses die zijn opgenomen. De klankbordgroep heeft voorgesteld af te zien van de twee penthouses. De gevolgen daarvan worden nu onderzocht. De besluitvorming over het plan is daarom uitgesteld tot september van dit jaar.

De gemeente Castricum en de projectontwikkelaar Symbion zijn al enige jaren bezig om een nieuwbouwproject te realiseren op het Bakkerpleintje. Het is de bedoeling om hier een nieuw dorpshart voor Castricum te bouwen, met woningen, winkels, ondergronds parkeren en een nieuw plein.

In 2001 is een klankbordgroep ingesteld bestaande uit vele belangenvertegenwoordigers in en om het gebied. Deze klankbordgroep heeft toen een set van uitgangspunten opgesteld waaraan de nieuwe inrichting moet voldoen. De uitgangspunten zijn overgenomen door de gemeenteraad. De klankbordgroep heeft op 12 mei een positief advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

De afgelopen jaren is een gewerkt aan een ontwerp voor de ontwikkeling van het gebied. De klankbordgroep kon zich op 27 april en 12 mei uitspreken over het nieuwe ontwerp, onder leiding van onafhankelijk voorzitter de heer P. Zoete. Hij is universitair hoofddocent planologie aan de Universiteit van Utrecht.

Op 27 april is het ontwerp gepresenteerd en bestond er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tevens is een voorlopige toets aan de uitgangspunten uitgevoerd. In de periode tussen de eerste en tweede avond bestond de mogelijkheid voor alle betrokkenen het ontwerp te bestuderen en vertrouwelijk te overleggen met de achterban.

Tijdens de tweede avond, op 12 mei, zijn alle vragen beantwoord en is door de groep de uiteindelijke toetsing aan de 21 uitgangspunten uitgevoerd. Slechts op het punt van de maximale hoogte voldoet het ontwerp niet; voor het overige voldeed het plan aan de uitgangspunten. De overschrijding van de maximale hoogte wordt veroorzaakt door twee penthouses die zijn opgenomen. De klankbordgroep kwam dan ook tot een unaniem advies aan de gemeenteraad om verder te gaan met het ontwerp, maar af te zien van de twee penthouses.

De projectontwikkelaar en het college van burgemeester en wethouders hebben het advies ter harte genomen, onderzoeken op dit moment de consequenties van het laten vervallen van de penthouses en bezinnen zich op een aanpassing van het plan.