Gemeente Castricum

Archeologisch onderzoek op Castricums Bakkerspleintje

Archeologen van het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam gaan begin juni op het Bakkerspleintje in de kern Castricum onderzoek doen naar sporen van menselijke bewoning uit het verleden. De geplande bouwactiviteiten op het Bakkerspleintje bedreigen de eventuele archeologische resten in de bodem en vormen de aanleiding voor het onderzoek. De afgelopen jaren hebben archeologen al heel wat informatie verzameld in de bodem van Castricum. De kans is groot dat ook op het Bakkerspleintje interessante gegevens over vroegere bewoning aan het licht komen. In verband daarmee geldt voor een deel van het plein een tijdelijk parkeerverbod.

De archeologen verwachten dat onder de huidige parkeerplaatsen van het Bakkerspleintje aanwijzingen te vinden zijn voor menselijke activiteiten uit het verleden. Dat het gebied de afgelopen 2000 jaar bewoond is geweest, bleek tijdens verschillende archeologische onderzoeken elders in de gemeente, zoals in de Oosterbuurt en langs de Dorpsstraat. De sporen en vondsten, waaronder huizen, waterputten en zelfs graven van mens en dier, konden gedateerd worden van de inheems Romeinse tijd tot de Middeleeuwen en later.

Aanpak van de uitvoering

Nadat de bovenste grondlaag door een graafmachine is weggehaald, kijken de archeologen welke sporen en vondsten er in de grond liggen en hoe goed deze door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven. Zij onderzoeken de ouderdom van de resten en leggen hun bevindingen vast op onder andere tekeningen en foto's. De sporen van menselijke bewoning zijn vaak te herkennen aan verkleuringen in de bodem. Het vondstmateriaal kan bestaan uit gebruiksvoorwerpen, aardewerkscherven, bot en dergelijke. De gegevens die opgeslagen liggen in het zogenaamde bodemarchief' en tijdens het onderzoek aan het licht komen, maken de geschiedenis van Castricum zichtbaar.

Tijdelijk parkeerverbod

In de parkeervakken op het Bakkerspleintje worden twee sleuven van plm. 2 meter diep gegraven om vast te stellen welke bodeminformatie aanwezig is. De sleuven worden direct na het onderzoek weer gedicht en bestraat. De werkzaamheden starten op vrijdag 3 juni en zijn gereed uiterlijk dinsdag 14 juni. Om de overlast te beperken worden de sleuven na elkaar gegraven. Gedurende deze dagen zijn er op het plein minder parkeerplaatsen beschikbaar:

Van donderdag 2 juni 21.00 uur tot donderdag 8 juni 16:00 uur geldt een parkeerverbod op de parkeerplaatsen aan de zijde van de tuinen van de H. Schuijtstraat.

Van woensdag 8 juni 07:00 uur tot dinsdag 14 juni 16:00 uur geldt een parkeerverbod op de parkeerplaatsen tegenover de Aldi.

Foutief geparkeerde auto's zullen worden verwijderd!