Provincie Groningen

Start aanleg open glasvezelring in Groninger Reitdiepgebied 31 mei 2005

De gemeenten Winsum, Marum, Grootegast, de Marne, Leek en Zuidhorn en de provincie Groningen hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een open glasvezelring aan te laten leggen in het Reitdiepgebied. De aanleg start dit voorjaar waardoor er in dit jaar al gebruik kan worden gemaakt van dit netwerk. Na een Europese aanbesteding is de aanleg van het glasvezelnetwerk gegund aan KPN en wordt KPN tevens eigenaar van het netwerk. Door vraagbundeling van de deelnemende partijen is het haalbaar geworden om in dit relatief dunbevolkte gebied een snelle ICT-infrastructuur te realiseren tegen gunstige prijzen én met een `open netwerk'.

De provincie zal haar bruggen langs het Reitdiep en het van Starkenborgh-kanaal met deze glasvezel bedienen. De gemeenten zullen vooral op ict-gebied gebruik maken van de glasvezel. Ook bedrijven, scholen, zorginstellingen en bijvoorbeeld bibliotheken in het Reitdiepgebied kunnen gebruikmaken van dit netwerk en van de nieuwste breedbanddiensten.

Een breedbandige ICT-infrastructuur (glasvezel) wordt en is een voorwaarde voor bedrijven om zich te vestigen in een regio of om deze niet te verlaten. Met de aanleg van de glasvezelring willen de deelnemers de achterstand die de regio nu heeft op het gebied van een breedbandige ICT-infrastructuur ombuigen naar een voorsprong. Feit is, dat glasvezel een steeds belangrijkere vestigingsfactor voor bedrijven is en wordt. Ook werkt een glasvezeltracé als een aanjager voor regionale samenwerking en dienstontwikkeling.

Open netwerk, gunstige prijzen
Omdat het een open netwerk is waar alle dienstaanbieders hun diensten op kunnen aanbieden, kunnen nieuwe klanten kiezen uit alle dienstenaanbieders in de stad Groningen die aanwezig zijn op het internetknooppunt GN-IX. Hierdoor ontstaat concurrentie en dit zorgt voor lagere prijzen.
Middels de aanbesteding is voor de nieuwe klanten die op de glasvezelring willen een prijs afgedwongen op het zoals men dat noemt; lage `randstedelijk niveau'.

Brugbediening via glasvezel
De provinciale bruggen en sluizen in het Reitdiepgebied worden aangesloten op glasvezel. Door gebruik te maken van de glasvezelring wordt het bedienen van de bruggen en sluizen veiliger. Dit komt onder meer doordat glasvezel zorgt voor betere constante beelden met een hoger beeldkwaliteit vergeleken met de huidige ISDN-telefoonlijnen. Hierdoor kan de brugwachter de situatie beter inschatten. Tevens zal er nieuw apparatuur aangeschaft worden, omdat deze aan vervanging toe is.

Provincie-ringen
Het Reitdieptracé is de eerste van vijf aan te leggen ringen van glasvezel in de provincie Groningen. Inmiddels is ook in de Veenkoloniën de Europese aanbesteding van start gegaan voor de glasvezelring 'Veenkoloniën en Zuidoost-Drenthe'. Een derde en vierde ring zijn in voorbereiding, de glasvezelring in het Eemsmond-gebied en in het Gorecht-gebied.