Provincie Overijssel

Europees afvalproject aftrap voor uniforme milieuregels

De oprijlaan van het provinciehuis was vorige week te kort voor de vlaggenmasten van alle internationale deelnemers van het Europese afvalcongres (IMPEL) in Overijssel recht te doen: 23 deelnemers uit twaalf landen waren vertegenwoordigd om te praten over handhaving en vergunningen. De Europese papierwinkel voor stortplaatsen, afvalverbrandingsinstallaties en hergebruik van afval stond hierbij centraal.

Engeland, Ierland, Schotland, Denemarken, Zweden, Slowakije, Tsjechië, Polen, Italië, Portugal, Duitsland en Nederland waren aanwezig. Zij moeten straks als Europese lidstaten tot een gelijkwaardig niveau van vergunningverlening en handhaving komen, door informatie en ervaringen uit te wisselen. Nieuwe technieken om milieuverontreiniging te beperken, werden besproken.

Gelijk niveau

Er ontstond levendige discussie tussen de lidstaten over het type voorschriften dat milieuvergunningen voor stortplaatsen moeten hebben. Het werd daarbij al gauw duidelijk dat er grote verschillen bestaan tussen de diverse lidstaten van de EU. Europese wetgeving vereist echter dat alle lidstaten een zelfde niveau moeten hebben bereikt in 2007 voor een vijftigtal type inrichtingen, variërend van stortplaatsen tot en met de chemische industrie.

Sneeuw hergebruiken

Er waren verrassende ervaringen met recycling: het hergebruik van sneeuw in Zweden was een voorbeeld van afvalstoffen die een 'tweede leven' krijgen. Het Nederlandse initiatief om luiers te recyclen was voor de meeste deelnemers nieuw, maar ook wel walgelijk.

Lees meer over afvalstoffen

Meer informatie:Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2005 Provincie Overijssel