Universiteit Twente

`Lichtringetje' gaat fiber-to-the-home goedkoper maken

Als de glasvezel straks tot in de huiskamer komt -fiber to the home-, zijn er goedkope en compacte omzetters nodig voor de `vertaling' van elektrische data signalen naar optische (licht) signalen. De nieuwe elektro-optische modulator, ontwikkeld door de Integrated Optical Micro-Systems groep van het instituut MESA+ van de Universiteit Twente, biedt daarvoor een snelle oplossing die goedkoop is te fabriceren. Prototypen halen al bandbreedten van 1 Gigabit/s. De ringvormige modulator is ontwikkeld door promovendus Arne Leinse van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

De nieuwe modulator kan elektrische signalen, uit de thuis-pc, omzetten in lichtsignalen voor transport op de glasvezel. De omzetting gebeurt dan dichtbij of in de pc, en niet in een centrale op enige afstand van de woning. De trend naar steeds grotere bandbreedten gaat ertoe leiden dat de glasvezel steeds dichter bij de eindgebruiker komt: `fiber to the home'.

Dit moet wel tegen lage kosten: de grootschalige omzetters die er nu al zijn voor een grote groep gebruikers zijn te kostbaar voor gebruik bij de gebruiker thuis. De compacte oplossing die Leinse heeft ontworpen, is goedkoop in polymeermateriaal te fabriceren. Het is een ringetje waardoor een deel van het lichtsignaal wordt `omgeleid' voordat het weer in de lichtgeleider terechtkomt. Dit kan (afhankelijk van de exacte eigenschappen van de ring) een situatie opleveren waarbij er resonantie in deze ring optreedt. Van dit resonatie-effect is gebruik te maken om electrische modulatie in optische modulatie om te zetten door er een elektrisch signaal over te zetten via elektroden aan weerszijden: Dat gemoduleerde signaal is op die manier in een lichtgeleider te koppelen.

Lichtringetjes met daaronder de lichtgeleidende kanalen, waveguides

Veelkleurig

Het ringetje is een `microring resonator', Leinse koppelt dit aan een zg. Mach-Zehnder interferometer omdat deze combinatie veel minder gevoelig voor afwijkingen in het fabricageproces. In de toekomst kan echter worden volstaan met een enkele ring met een oppervlak van 1/100 mm2 . Dit maakt het ontwerp bijzonder aantrekkelijk voor grootschalige parallelle toepassingen in veelkleuren netwerken: bijvoorbeeld selectie van het juiste kanaal met de juiste kleur.

De toepassing van polymeren heeft voordelen boven het gebruik van glasachtige materialen, omdat de eigenschappen van het ringetje beter zijn te beïnvloeden. De glasachtige anorganische materialen zijn vaak stabieler, maar weer moeilijker naar wens af te stemmen. Leinse ziet veel kansen voor hybride devices waarin polymeren en anorganische materialen worden gecombineerd.

Op dit moment werkt hij bij de spin-off onderneming Lionix BV zijn ideeën verder uit.

Een strip met meerdere devices op een rij

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 31-05-2005 16:41:38
© Universiteit Twente Printversie (opent in een nieuw venster)