Ministerie van Buitenlandse Zaken

oppakken hulpverleners Artsen zonder Grenzen

MINBZ: Nederland spreekt Sudan aan op oppakken hulpverleners Artsen zonder Grenzen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

31 mei 2005

MINBZ: Nederland spreekt Sudan aan op oppakken hulpverleners Artsen zonder Grenzen

Nadat vanmorgen een Nederlandse hulpverlener is opgepakt in Sudan, heeft Buitenlandse Zaken de Sudanese ambassadeur in Nederland ontboden. De arrestaties van de leider van het Nederlandse team van Artsen zonder Grenzen gisteren en van een Nederlandse hulpverlener vandaag kunnen niet door de beugel. De Nederlandse ambassadeur in Sudan is bezig om bij de Sudanese regering te pleiten voor vrijlating van de man. De Sudanese regering zal ook door andere Europese donoren, waaronder het Verenigd Koninkrijk, worden aangesproken.

Minister van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking: "Hulpverleners moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Hulpverleners zijn er om hulp te verlenen. Daar waar ze in hun werk misstanden tegenkomen, moeten ze die aan de kaak kunnen stellen." Artsen zonder Grenzen doet in Darfur belangrijk werk voor de duizenden vluchtelingen. Alle inspanningen van Buitenlandse Zaken zijn erop gericht dat de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen hun belangrijke werk voort kunnen zetten.

De Nederlandse hulpverlener van Artsen zonder Grenzen werd vanmorgen aangehouden in Nyala en is vervolgens op het vliegtuig naar Khartoum gezet voor ondervraging. De Nederlandse ambassade volgt de zaak op de voet. Er is telefonisch contact met de hulpverlener en zijn werkgever en een medewerker van de ambassade was ter plekke toen de man aankwam op het vliegveld in Khartoum.

Noot voor de redactie,