Gemeente Coevorden

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Goede samenwerking bij huisvesten statushouders

Gemeente Coevorden werkt samen met de woningcorporaties Woonservice Drenthe, Inter Pares en Domesta hard aan het wegwerken van de achterstand die de gemeente heeft opgelopen bij het huisvesten van statushouders. Deze samenwerking verloopt zo goed, dat de achterstand van 59 personen die de gemeente had, is teruggebracht naar 20.

De huisvesting van statushouders kent al geruime tijd een achterstand. Dit betekent dat asielzoekers na het verkrijgen van hun status noodgedwongen nog een tijd in een asielzoekerscentrum moeten blijven. Gemeenten, waaronder Coevorden, zijn door de toezichthouders (provincies) aangesproken op deze achterstand. In januari 2005 was de achterstand voor de gemeente Coevorden tot 59 personen opgelopen. De gemeente Coevorden heeft vervolgens in een plan van aanpak aangegeven hoe zij het probleem wil oplossen. Vanaf dit moment heeft de gemeente Coevorden samen met de woningcorporaties Woonservice Drenthe, Inter Pares en Domesta er hard aan gewerkt om de achterstand weg te werken. Ook worden zelfs tijdelijk statushouders opgevangen in een hotel te Schoonoord omdat niet in alle gevallen direct passende woonruimte beschikbaar is.

1 juli
Deze gezamenlijke inspanningen hebben ertoe geleid dat op dit moment de achterstand al voor een groot deel is ingelopen. De verwachting is dat de achterstand voor of vlak na 1 juli in zijn geheel zal zijn weggewerkt. Niet onvermeld mag blijven dat medewerkers van VluchtelingenWerk Drenthe de statushouders begeleiden met het inburgeren. De gemeente Coevorden heeft hiervoor extra geld beschikbaar gesteld.