GroenLinks

GroenLinks vraagt opheldering over nieuwe schending Najaarsakkoord

31 mei 2005

GroenLinks is onaangenaam verrast door een besluit van staatssecretaris Wijn om de gouden handdruk voor ontslagen oudere werknemers extra te belasten. Dit is de zoveelste schending van de afspraken met sociale partners. De extra belastingheffing moet van tafel.

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën, ingediend 31 mei 2005, over een extra heffing op de ontslagvergoeding.
1. Klopt het dat u heeft besloten ontslagvergoedingen voor oudere werknemers die worden verstrekt bovenop de WW of IOAW extra zwaar te belasten met een tarief van 26% bovenop de inkomstenbelasting?
2. Is deze maatregel niet in strijd met de motie Verhagen cs , het Najaarsakkoord 2004, het SER-advies Ontslagpraktijk en Werkloosheidswet en de kabinetsreactie daarop? Bent u daarom bereid deze maatregel in te trekken?
3. Kunt u nauwkeurig toelichten waarom uw woordvoerder stelt dat deze maatregel geen beleidswijziging inhoudt en dat de Tweede Kamer reeds zou hebben ingestemd met deze extra heffing?
4. Waarom is deze extra heffing van 26% niet besproken met de sociale partners?
5. Wat betekent deze heffing voor de ontslagpraktijk en de dynamiek op de arbeidsmarkt?
6. Wat zijn de effecten van deze maatregel voor de verschillende inkomensgroepen? Kunt u aangeven wat de verwachte opbrengst is van deze maatregel?