Gemeente Moerdijk


COLLEGE WIL SPOORWEGOVERGANG EWOUDSDAM OPEN HOUDEN VOOR VOETGANGERS EN FIETSERS

Het merendeel van de inwoners van Zevenbergschen Hoek wil dat de spoorwegovergang aan de Ewoudsdam slechts gedeeltelijk afgesloten wordt. Het college is het hier mee eens en onderzoekt de mogelijkheid om de spoorwegovergang alleen af te sluiten voor gemotoriseerd vervoer.

De dorpsraad heeft aan het college een negatief advies gegeven rondom de afsluiting van de spoorwegovergang. De redenen zijn onder meer:


- de slechtere bereikbaarheid van enkele buitenwijken door de sluiting van drie spoorwegovergangen in het kader van de HSL;
- het aanleggen van draaicirkels voor bijvoorbeeld de vuilniswagen is zonde van het geld;

- het landbouwverkeer kan slechts aan één zijde de Ewoudsdam verlaten, de bocht is daar te smal;

- de overgang wordt veel gebruikt door wandelaars en fietsers.

Vooral voor het laatste argument is het college gevoelig. Daarom onderzoeken burgemeester en wethouders of het mogelijk is om de spoorwegovergang toegankelijk te houden voor fietsers en voetgangers. Als dat kan, dan adviseert het college de raad om dat besluit te nemen. De beslissing over de Ewoudsdam wordt meegenomen in de totale afweging rond opheffing en betere beveiliging van de spoorwegovergangen in de gemeente. De raad neemt uiteindelijk de beslissing om spoorwegovergangen te sluiten, het besluit om beter te beveiligen ligt bij Prorail. De verwachting is dat de raad dit najaar een besluit neemt.