Politie Gelderland-Zuid

050531 Politie Tiel zet extra controles voort

Tiel 31-05-2005 - (05)

In de maand mei controleerde het politieteam Tiel extra in de binnenstad van Tiel. De controles zijn hoofdzakelijk door het mountainbiketeam van de politie gehouden. De reden van deze extra controles was dat de laatste tijd de politie, maar ook de gemeente Tiel, geconfronteerd werd met opmerkingen over overlast door onder meer het winkelend publiek, bewoners van de binnenstad en ondernemers in de binnenstad. De overlast heeft met name te maken met hangjeugd, baldadig gedrag, wildplassen alcohol-, drugs-, parkeer- en verkeersoverlast. De politie is tevreden over het resultaat van de controles. Een eerst goede stap is gezet. Om deze tendens voort te zetten, is besloten in de maand juni deze intensievere controles te handhaven. Na juni worden de controles in mindere mate voortgezet in de reguliere politiesurveillance.

Projectresultaten
In het kader van dit project zijn in totaal vijftien personen aangehouden. De aanhoudingen zijn gedaan na rijden onder invloed (elf), vernieling en baldadigheid. De elf personen die zijn aangehouden nadat zij te veel alcohol hadden genuttigd, zijn aangehouden na alcoholcontroles. Tijdens de projectmaand hebben in totaal 1164 personen de blaastest afgelegd. Naast het opleggen van boetes voor deze overtredingen kan de politie, sinds de recente aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) door de gemeente, ook personen een verblijfsontzegging opleggen. Zeven van de vijftien aangehouden verdachten kregen naast een proces-verbaal ook een verblijfsontzegging.

In totaal maakte de politie 369 processen-verbaal op. Er zijn boetes uitgedeeld voor het veroorzaken van overlast zoals drugsgebruik, rondhangen in portieken en wildplassen. Ook zijn bestuurders van brommers vaak gecontroleerd. Er zijn processen-verbaal opgemaakt voor onder andere het niet dragen van de helm en het niet hebben van een bromfietscertificaat. Daarnaast zijn boetes uitgedeeld voor het nuttigen van alcohol op straat en fout parkeren, zoals parkeren zonder vergunning en parkeren op een trottoir.

Naast het bekeuren van personen heeft de politie ook diverse keren overlastveroorzakers weggestuurd, waarschuwingen gegeven en is met jongeren in gesprek gegaan. Op deze manier is personen ook de mogelijkheid gegeven hun gedrag zelf te corrigeren. De politie meent door deze aanpak een beter beeld te hebben van met name de jongeren in Tiel. Jongeren zijn aangesproken op plekken waar zij niet mogen rondhangen. Deze gesprekken hebben er toe geleid dat jongeren zich nu meer ophouden op plaatsen waar dit wel mag zoals de Waalkade, de Papesteeg, de loodsen links van het station in Tiel en in het park bij de Echteldsedijk.

Meldingen
De politie merkt dat het aantal overlastmeldingen vermindert. Wel is het zo dat de meldingen vaak later worden gedaan dan direct op het moment dat overlast wordt ondervonden. Hierdoor is het lang niet altijd mogelijk om de gemelde overlast nog aan te pakken. De politie adviseert dan ook om bij overlast direct contact op te nemen. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844.