Gemeente Assen


Assen voldoet aan alle eisen voor professionele milieuhandhaving

31 mei 2005

In tegenstelling tot wat de provincie Drenthe meldt, haalt Assen inmiddels een score van 100% op de professionalisering van de milieuhandhaving. De gemeente heeft alle handhavingstaken gedegen vastgelegd en voert die taken professioneel uit. Nadat een recent onderzoek door ingenieursbureau Oranjewoud al aantoonde dat Assen zeer hoog scoorde, heeft de gemeente na enkele laatste aanpassingen het optimale resultaat behaald. Wethouder Berends is ingenomen met het bereiken van de mijlpaal.

Het Assense professionaliseringstraject is onderdeel van een landelijk project, waarbij onder meer de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de VNG en de Unie van Waterschappen zijn betrokken. In de eerste fase van het project zijn de kwaliteitscriteria opgesteld waaraan professionele organisaties moeten voldoen. Bij een nulmeting in 2003 hebben alle organisaties met taken op het gebied van milieuhandhaving zichzelf op basis van die criteria getoetst. In verbeterplannen is vervolgens vastgelegd wat er nodig was om in 2005 aan alle kwaliteitscriteria te voldoen.

Tijdens de recente eindmeting heeft de gemeente Assen onder meer gekeken naar de eigen prioriteitstelling van de handhavingstaken, de wijze van toezicht houden, de sanctie- en gedoogstrategie en de werkinstructies. Wethouder Berends is zeer tevreden: 'Assen heeft veel energie gestoken in het verder professionaliseren van de milieuhandhaving. Een professionele handhaving levert een grote bijdrage aan de veiligheid van Assenaren. Bovendien willen we bij de handhaving onnodige hinder voor de bedrijven en instellingen voorkomen. Een goede stroomlijning van werkzaamheden draagt daaraan bij. Door het handhavingproces eenduidig te beschrijven is de wijze van controleren voor elk bedrijf hetzelfde. Elk bedrijf of instelling heeft met dezelfde procedure te maken. Dat is juridisch helder. Iedereen weet waar hij aan toe is, ook bij eventueel geconstateerde overtredingen.'