Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 183

datum: 31 mei 2005

Inspraak leidt tot aanpassing ontwerp Stationsplein en -straat Amersfoort

Inspraak over herinrichting Stationsplein en Stationsstraat heeft geleid tot aanpassingen in het ontwerp. In het nu voorliggend definitief ontwerp wordt voorgesteld om het Stationsplein minimaal aan te passen en om het wegvak Stationsplein-Vlasakkerweg zodanig in te richten dat het spookrijden wordt voorkomen. Op deze manier blijft op lange termijn de openstelling van het wegvak Vlasakkerweg-Stadsring, in 2 richtingen, mogelijk. De meest zichtbare ingreep bestaat uit de aanleg van een rotonde ter hoogte van Twijnstra & Gudde. Deze rotonde verbindt de huidige situatie op het Stationsplein met een nieuwe indeling tussen plein en de Vlasakkerweg, met de busbaan in het midden en een autostrook aan weerszijden van de busbaan. Het nieuwe plan is reeds met de grootste belangenorganisaties besproken. Zij konden zich in grote lijnen vinden in het nieuwe ontwerp. Hun opmerkingen en suggesties zijn verwerkt in voorliggend plan.

Al sinds vaststelling van het raadsprogramma 2002-2006 staat de verbetering van de verkeersveiligheid Stationsplein en Stationsstraat op de politieke agenda. Het grootste verkeersveiligheidsprobleem is het spookrijden door automobilisten op het wegvak Vlasakkerweg-Stationsplein. In januari 2005 is hiervoor een plan in de inspraak geweest. Essentie van het plan was het verschuiven van de busbanen naar het midden van de weg en een herinrichting die het mogelijk maakte om op lange termijn de verbinding met de Stadsring open te stellen voor verkeer in twee richtingen. Tijdens de inspraak bleek dat de gekozen oplossing niet op voldoende maatschappelijk draagvlak kon rekenen. Dit heeft geleid tot een flinke aanpassing in het ontwerp. Met het nu voorliggend ontwerp wordt een oplossing geboden voor de bezwaren uit de inspraak en wordt een voorschot genomen op een toekomstvaste aanpak tot aan de Stadsring.

Het college heeft de reactienota op de inspraak vastgesteld en het plan ter peiling aan de raadscommissie Beheer aangeboden. Als in de raadscommissie voldoende draagvlak voor het plan bestaat stelt het college van B&W het plan vast en kan de voorbereiding van de uitvoering starten.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --