Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 181

datum: 31 mei 2005

Gemeente Amersfoort subsidieert veiligheidsscans bij bedrijven

Het college van de gemeente Amersfoort heeft besloten subsidie te verlenen aan ondernemers die de veiligheidssituatie van hun eigen pand laten onderzoeken. Dit is één van de voorgenomen acties uit het plan Veilig Ondernemen. Met Veilig Ondernemen beoogt de gemeente Amersfoort in samenwerking met ondernemers, politie en de Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland de criminaliteit terug te dringen.

Veiligheid is niet alleen een collectieve zaak, maar ook een individuele zaak van de ondernemer. Goede beveiliging, een slimme inrichting (bijvoorbeeld spiegels en de positie van de kassa) en juiste training van het personeel zijn maatregelen die een ondernemer zelf neemt. Via een zogenaamde veiligheidsscan is het betrekkelijk eenvoudig om de veiligheidssituatie in de onderneming te analyseren en op basis daarvan verbeteringen door te voeren. De gemeente heeft een subsidieregeling ingesteld voor Amersfoortse ondernemers die zich via zo'n veiligheidsscan laten adviseren. Ondernemers kunnen vijftig procent van de (advies)kosten tot maximaal 200 euro terug krijgen van de gemeente.

Samenwerking

In de visie van de gemeente staat samenwerking voorop en wordt actieve betrokkenheid vanuit de ondernemers verwacht. Alleen zo kan een echte reductie van bedrijfsinbraken, winkeldiefstallen, vandalisme en andere vormen van criminaliteit en overlast worden bestreden. De Stichting Veiligheidszorg Amersfoort die beveiliging van bedrijventerreinen verzorgt, is een goed voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en Vereniging van Amersfoortse Bedrijven.

De Stichting Binnenstadsmanagement werkt momenteel hard aan het uitbouwen van de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Naast marketing en promotie is veiligheid (en in het bijzonder de aanpak van winkelcriminaliteit) een hoofdthema van binnenstadsmanagement. Gemeente, politie, Kamer van Koophandel, Ondernemers Federatie Amersfoort en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel nemen deel in een werkgroep om binnenstadondernemers te mobiliseren en met hen tot een aanpak te komen. Voor de winkelcentra Emiclaer en Neptunusplein wordt bekeken hoe een aanpak van Veilig Ondernemen vorm kan krijgen. De eigenaar (Corio) en ondernemersvereniging van Emiclaer hebben de handen ineengeslagen om de veiligheid in hun winkelcentrum te verbeteren. De gemeente wil hen hierbij ondersteunen en met name in de opstartfase het nodige duwtje in de rug geven. Het Neptunusplein is één van de hot spots uit de campagne Veilig op Straat. De gemeente is met de ondernemers in gesprek om te bekijken in hoeverre een aanpak Veilig Ondernemen deze campagne verder kan versterken.

Informatie: Charlotte Matthes, communicatieadviseur SOB, telefoon 033 469 45 48 of e-mail c.matthes@amersfoort.nl.


---- --