Vereniging Nederlandse Gemeenten

RALPH PANS OP CONGRES TIEN JAAR NA DE BRUTERING

Een wettelijk instrumentarium en meer lokale verankering om de woningcorporaties te sturen is nodig. Maar uiteindelijk gaat het om zichtbare resultaten: de woningproductie moet weer omhoog. Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG pleitte hiervoor op het congres Tien jaar na de brutering, wonen toen, nu en in de toekomst.

Momenteel zijn er onvoldoende sturingsmogelijkheden voor gemeenten. De sector is echter wel draagkrachtig genoeg om risicos te dragen en financieel zelfstandig te opereren. De brutering heeft ook voordelen opgeleverd, zoals de professionaliseringsslag bij corporaties en de verbeterde samenwerking tussen gemeenten en corporaties onderling, aldus Ralph Pans.

Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes bevestigde dit laatste maar voegde er aan toe dat corporaties best met wat meer lef mogen gaan ondernemen.

Hans de Boer gaf daarbij aan dat corporaties meer vrijheid in ondernemerschap mogen hebben, maar minder vrijblijvendheid. Core business van een corporatie is het bouwen en beheren van woningen voor mensen die het nodig hebben. Investeringen van corporaties komen primair ten gunste aan de samenleving: dat is maatschappelijk ondernemen.

Pieter Winsemius benadrukte de rol van gemeente en corporatie op wijk- en buurtniveau.

De highlights uit de inleiding van Ralph Pans. ( , 97KB)

Op www.aedes.nl vindt u vanaf morgen een verslag van het middagsymposium.