Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Begrotingsindeling 2006

31-5-2005 17:09:00

Vanouds is, mede in overeenstemming met uw wens, de defensiebegroting naar organisatieonderdelen ingericht. De reorganisaties binnen mijn departement, die inmiddels grotendeels zijn afgerond als onderdeel van de operatie Nieuw Evenwicht en waarover u reeds bent geïnformeerd via ondermeer de begroting 2005, hebben onvermijdelijk tot gevolg dat de thans gehanteerde begrotingsindeling moet worden aangepast.

De belangrijkste wijzigingen in dit kader zijn de inrichting van een Defensie Materieelorganisatie, verantwoordelijk voor de logistieke ondersteuning en de verwerving van groot materieel en de herpositionering van het Commando Dienstencentra (voorheen het Defensie Interservice Commando). Daarnaast wil ik de versteviging van de rol van de Chef Defensiestaf op het gebied van de investeringen groot materieel nadrukkelijker in de begroting presenteren. Zo komen de defensiebrede afwegingen bij de planning van benodigde capaciteiten uitdrukkelijk naar voren.

Aan de vier (bestaande) beleidsartikelen voor de operationele commandos van de krijgsmachtdelen worden de budgetten voor opleidingen en civiele taken gevoegd zodat nog beter kan worden gestuurd op resultaten. Mede gelet op het herbeleggen van enkele andere kleinere budgetten komen de begrotingsartikelen voor Civiele taken en Internationale samenwerking te vervallen en wordt het niet-beleidsartikel Ondersteuning krijgsmacht omgezet in het beleidsartikel Commando DienstenCentra. Ook in de veranderde begrotingsindeling worden de additionele uitgaven voor Crisisbeheersingsoperaties geraamd en verantwoord op het beleidsartikel Uitvoeren crisisbeheersingsoperaties.

Ten aanzien van het gebruik van outputindicatoren in de defensiebegroting kan ik het volgende melden. In de beleidsartikelen van de operationele commandos (met uitzondering van de Koninklijke marechaussee; hier worden conform eerdere jaren de "Taakvelden" gepresenteerd) zullen de gereedheidsmatrices met toelichting worden opgenomen. Omdat geoefendheid onderdeel uitmaakt van gereedheid zal de tot nu toe gepresenteerde informatie over de oefeninspanning niet meer worden opgenomen. Bij de beide artikelen voor de ondersteuning zullen de tot nu toe gebruikte outputgegevens worden gehandhaafd.

Gaarne zou op korte termijn, in lijn met de toezeggingen van de minister van Financiën in het met u gehouden overleg over de VBTB-evaluatie, een ambtelijke vertegenwoordiging bestaande uit enkele medewerkers van het Directoraat-Generaal Financiën en Control en de Defensiestaf een presentatie aan uw commissies willen verzorgen waarin wordt ingegaan op de begrotingsindeling 2006 en de daaraan ten grondslag liggende uitgangspunten.

Desgewenst ben ik bereid om bij de presentatie aanwezig te zijn, om eventuele vragen die de techniek ontstijgen te beantwoorden.

DE MINISTER VAN DEFENSIE