Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 31 mei 2005

'Zorg dat je stem niet misbruikt wordt!'

EuropaAnders: Uitkomst referendum mag niet verkeerd worden uitgelegd

Website biedt stemmers unieke kans om keus in het referendum toe te lichten

Aan de vooravond van het referendum roept EuropaAnders de Nederlandse bevolking op om morgen niet alleen te gaan stemmen, maar ook duidelijk te maken waarom men voor of tegen de Grondwet gestemd heeft. Volgens Joost de Bruin, de initiatiefnemer van de site www.europaanders.nl, is deze toelichting noodzakelijk om te voorkomen dat de politici straks met de uitkomst van het referendum op de loop gaan. 'Ik wil voorkomen dat straks alle NEE-stemmers tot het kamp van de Europese links- en rechtextremisten worden gerekend zoals gisteren tijdens het referendumdebat bij TweeVandaag al gebeurde. Net zoals de JA-stem van zo'n 40 procent van de Nederlandse bevolking niet betekent dat die groep alleen maar polonaise loopt met de Grondwet in de hand.'

Om in deze Europees hectische tijden ook een ander geluid over Europa te laten horen dan de standaard argumenten voor of tegen de Grondwet of de Europese politiek in het algemeen, interviewt De Bruin sinds begin mei Bekende Nederlanders en Europeanen over hun persoonlijke gevoel met Europa. In deze persoonlijke gesprekken komen zowel de vakantieverhalen van deze BN-ers als hun mening over de Grondwet ter sprake. De afgelopen weken sprak De Bruin onder andere al met schrijver Geert Mak, PvdA-kamerlid en mede-opsteller van de Grondwet Frans Timmermans, dj Joost van Bellen, StudioSport-icoon Dione de Graaff, Landelijke Studenten Vakbond-voorzitter Kim Toering, stand up-comedian Howard Komproe, artiesten als Zuco 103 en Pieter Both (BEEF!) en radio-dj's Rick van Velthuysen (Radio538) en Giel Beelen (3FM).

Op de site van EuropaAnders kunnen stemmers of thuisblijvers niet alleen maar hun mening over Europa geven en hun stem in het referendum toelichten, maar ook nog eens mooie prijzen winnen met hun bijdrage. Alle voor de site geïnterviewde BN-ers hebben namelijk voor de bezoekers van de site unieke prijzen beschikbaar gesteld. Zo kan de bezoeker een kijkje achter de schermen van de Tweede Kamer, het Europees Parlement of de redactie van Studio Sport winnen, gratis naar shows van Joost van Bellen of Howard Komproe, een exclusieve cursus spandoek maken volgen en maakt men kans op gesigneerde versies van onder andere 'In Europa' (Geert Mak) en 'Whaa!' (de nieuwe CD van Zuco 103).

Na het referendum zet EuropaAnders de activiteiten onverminderd voort. De komende maand stelt initiatiefnemer De Bruin een groep gedreven journalisten samen die 'nog minstens een jaar doorgaan met het verzamelen van interviews over de wijze waarop Bekende en gewone Nederlanders en Europeanen naar Europa kijken', aldus De Bruin.

Noot voor de redactie,