Gemeente Breda

Eikenprocessierups in Breda

Net als voorgaande jaren begint ook dit jaar de eikenprocessierups de kop op te steken.

De eitjes zijn afgelopen weken uitgekomen en de verwachting is dat binnen enkele weken de karakteristieke nesten weer zichtbaar worden. Daarmee is ook het risico weer aanwezig dat mensen slachtoffer worden van de brandharen van deze rupsen. Besmette bomen worden gemarkeerd met rood-witte linten die absoluut niet verwijderd mogen worden.

De rups is de larve van de eikenprocessievlinder, een vrij onopvallende nachtvlinder. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie' op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten takken. De rups is echter vooral bekend om zijn brandhaartjes. Bij hun groei vervellen de rupsen. Na hun derde vervelling krijgen ze donkere brandharen op de rug. Een volgroeide rups heeft er zo'n 700.000. Bij aanraking dringen de pijlvormige haren met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De stoffen die daarbij vrijkomen roepen allergische reacties op: rode en pijnlijke huid en hevige jeuk. De jeuk kan tot twee weken aanhouden.

Er zijn verschillende methoden om de rupsen te bestrijden, zoals chemisch, biologisch of mechanisch. Het gebruik van chemische of biologische middelen heeft als grote nadeel dat ook vele nuttige insecten en hun larven die ook op eiken voorkomen worden vernietigd. Daarom gaat de gemeente de rupsen en hun oude en nieuwe nesten mechanisch bestrijden door ze weg te zuigen, af te voeren en te vernietigen. Het is niet de goedkoopste maar wel de meest milieuvriendelijke en vooral ook zeer effectieve bestrijdingsmethode.

Binnenkort gaan groenverzorgers van de gemeente Breda weer gericht controles uitvoeren om de rupsen op te sporen. De prioriteit ligt bij de eiken die langs de doorgaande fietspaden staan, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Daarna gaat de gemeente de overige eiken in vooral het stedelijk gebied controleren.

Zodra er bomen met rupsen worden aangetroffen worden deze met een rood-wit markeringslint gemerkt. Dit lint is bedoeld als waarschuwingssignaal voor voorbijgangers. Bovendien kan op deze manier een door de gemeente in te huren bedrijf al van veraf zien welke bomen zij moet behandelen.

Als men denkt de processierups in de buurt te zien kan men contact opnemen met het Meldpunt van de gemeente (076 529 4800). Als er inderdaad processierupsen gevonden worden en ze zitten in het gemeentelijk groen dan zorgt de dienst Stadsbeheer dat ze zo snel mogelijk worden bestreden. Voor processierupsen in particuliere tuinen kan de eigenaar van de tuin voor de bestrijding van de rupsen een hoveniersbedrijf inschakelen. Zelf verwijderen wordt vanwege het risico van inademen van brandharen afgeraden.

Ongemak kan voorkomen worden door elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden en niet aan de brandharen of lege nesten te komen. Na aanraking van de rupsen of de haren moet men niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water. Door zweet, krabben en wrijven kunnen de brandhaartjes zich namelijk gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Ook kunnen de brandhaartjes last aan de luchtwegen geven. Bij klachten die ook na 3 á 4 dagen niet zijn verdwenen is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Breda, 31 mei 2005