Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

College komt in juni met voorstellen

Barendrechtse raad eist ingrijpende maatregelen tegen financieel tekort

BARENDRECHT (dinsdag 31 mei 2005) * Alle Barendrechtse fracties hebben zich gisteravond kritisch uitgelaten over het door het college gepresenteerde financiële meerjarenperspectief van de gemeente. Dit meerjarenperspectief laat een structureel tekort zien van bijna 4 miljoen euro vanaf 2009. De gemeenteraad heeft er echter voldoende vertrouwen in dat het college met passende en ingrijpende voorstellen komt om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. Deze voorstellen worden voor het eerst besproken in de openbare raadsvergadering op maandag 27 juni. Daarnaast heeft het college toegezegd om alles in het werk te stellen om voor de komende begrotingsbehandeling in oktober met een plan van aanpak te komen om noodzakelijke verbeteringen in onder meer de financiële huishouding van de organisatie door te voeren. De gemeenteraad heeft het financiële meerjarenperspectief gisteravond voor kennisname aangenomen en zal het gebruiken als basis voor de komende begrotingsbehandeling.

Het financieel meerjarenperspectief maakt onderdeel uit van de Takendiscussie. Met de Takendiscussie willen de raad en het college van burgemeester en wethouders nog voor de zomer een duidelijk inzicht krijgen in het nut en de noodzaak van alle gemeentelijke taken en het gewenste kwaliteitsniveau. Het meerjarenperspectief schetst het financiële beeld van de gemeente tot 2011 en geeft aan in welke mate de gemeente maatregelen moet nemen om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. Daarnaast bevat het financieel meerjarenperspectief ook voorstellen voor begrotingswijzigingen. Tijdens het onderzoek dat heeft geleid tot het financiële meerjarenperspectief is namelijk gebleken dat verschillende posten niet correct zijn opgenomen in de huidige begroting. Middels een amendement van CDA, VVD en SGP/ChristenUnie bepaalde de gemeenteraad echter dat de begrotingswijzigingen nog niet worden doorgevoerd, maar dat het college eerst met een nadere onderbouwing van de wijzigingen moet komen. Het college heeft toegezegd de begrotingswijzigingen met een onderbouwing samen met de dekkingsvoorstellen voor het structurele tekort voor te leggen tijdens de openbare raadsvergadering op maandag 27 juni. De gemeenteraad zal tijdens deze vergadering besluiten welke maatregelen zij zal nemen om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen.

Oorzaak dreigend financieel tekort
De gemeenteraad vroeg het college gisteravond uitvoerig naar de oorzaken van het structurele financiële tekort zoals dat naar voren komt in het financiële meerjarenperspectief. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Nu de komende jaren Carnisselande zijn voltooiing nadert, draagt de Ommij de beheertaken met betrekking tot groen, water en wegen over aan de gemeente Barendrecht en ontwikkelt de gemeente zich van groei- naar beheergemeente. Dit is de voornaamste oorzaak van het structurele tekort dat de komende jaren zal ontstaan wanneer de gemeente geen maatregelen treft. Een tweede oorzaak is dat het college de bezuinigingen van de laatste jaren op het beheer van wegen wil terugdraaien. Alleen met een aangepast onderhoudsbudget voor wegen is het mogelijk om de landelijke kwaliteitsnorm te realiseren zoals die ook wordt toegepast in vergelijkbare gemeenten. Op vragen vanuit de gemeenteraad antwoordde het college dat zij maatregelen zal nemen om in de toekomst eerder in te kunnen spelen op dreigende financiële tekorten. Deze maatregelen hebben voornamelijk betrekking op het verder professionaliseren van de gemeentelijke (financiële) bedrijfsvoering.

Regionaal structuurplan RR2020
De gemeenteraad heeft gisteravond ook gesproken over de gemeentelijke reactie op het RR2020. Het RR2020 is het plan waarin de stadsregio Rotterdam en de provincie afspraken maken over de inrichting van de regio in de toekomst. Een document met grote invloed op het toekomstig ruimtelijk beleid van de gemeente. De gemeente gaat in grote lijnen akkoord met het huidige concept van het RR2020. Wel zitten in het huidige plan enkele punten die moeten worden bijgesteld. Het gaat hier onder meer om het ontbreken van een aantal bedrijventerreinen op de geografische kaart en ook moet de breedte van de groenstrook langs het provinciale fietspad nog worden aangepast op de kaart. Ook vindt de gemeente het noodzakelijk om in het RR2020 op te nemen dat er maatregelen komen om verkeerscapaciteit van de A15 te verhogen en dat de A4-Zuid versneld wordt aangelegd. En is het voor de gemeente wenselijk dat de Zuidpolder als groen en open recreatief landelijk gebied in het RR2020 wordt opgenomen. Tenslotte hecht de gemeenteraad er aan dat de gemeente bij de uitwerking van gemeentelijke plannen de cultuurhistorische waarde van de Voordijk en Noldijk behoudt en dat voor de Waaloever de recreatieve waarde wordt versterkt.

Barendrecht Beweegt
De gemeenteraad heeft gisteravond de notitie Sportstimulering vastgesteld. Met uitzondering van de VVD willen de raadsfracties nog wel de uitkomsten van de Takendiscussie afwachten voordat de maatregelen uit de notitie worden uitgevoerd. Hoofddoelstelling van het sportstimuleringsbeleid is het inzetten van sportactiviteiten voor een zinvolle en plezierige vrijetijdsbesteding voor inwoners, het bevorderen van een blijvende sportbeoefening door Barendrechtse inwoners en de integratie en participatie van jeugd, jongeren en ouderen in de lokale samenleving. De gemeente wil deze doelstelling onder meer realiseren door in de jaren 2005 tot en met 2008 schoolsporttoernooien, sportkennismakingsactiviteiten en sportactiviteiten voor oude-ren te organiseren.

Overige punten
De gemeenteraad heeft gisteravond besloten de Barendrechtse Rekenkamer te verzoeken haar tweede onderzoek te wijden aan het gemeentelijke reinigingsbeleid. De Rekenkamer Barendrecht zal waarschijnlijk dit jaar starten met het onderzoek naar het gemeentelijke reinigingsbeleid, inclusief het functioneren van de afvalinzameling via het zogenaamde Diftar-systeem. Tenslotte heeft de gemeenteraad gisteravond besloten om een subsidie beschikbaar te stellen aan de duivenvereniging De Getrouwe Duif, op voorwaarde dat de vereniging fuseert met de duivenvereniging Ons Genoegen.