Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam stelt bestuurlijk draaiboek Vrede vast

31 mei 2005
---
Marga Kuperus

Het college van B&W heeft vanmorgen (dinsdag 31 mei) het bestuurlijk draaiboek Vrede De stad betrokken en in beeld vastgesteld. Dit draaiboek is een van de acties uit het Actieplan Wij Amsterdammers. Het draaiboek beschrijft de organisatie- en informatiestructuur die in werking wordt gesteld bij crisissituaties met dreigende maatschappelijke spanningen.

Het bestuurlijk draaiboek Vrede - de bestuurlijke pendant van het politiedraaiboek Vrede - wordt gebruikt voor die situaties waarin het wenselijk is om intensief zicht te krijgen en te houden op de sfeer in (delen van) de stad. Het draaiboek moet de gemeente en haar partners ook in staat stellen om adequaat te reageren op (dreigende) maatschappelijke onrust en angst naar aanleiding van acute gebeurtenissen.

Doel van het draaiboek is om zicht te krijgen en te houden op wat er in de stad gebeurt en om maatschappelijke onrust en angstgevoelens te voorkomen of te dempen, onder andere door positieve initiatieven te ondersteunen en zichtbaar te maken.

Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als zich een crisis voordoet met een grote maatschappelijke impact, zoals bij een terroristische aanslag (in Nederland of in het buitenland). Het draaiboek maakt dan deel uit van het Rampenplan. Maar het draaiboek kan ook worden gebruikt voor situaties waarbij er sprake is van ernstige of toenemende maatschappelijke onrust en polarisatie van bevolkingsgroepen.

In de periode na de moord op Theo van Gogh bleek er grote behoefte te zijn aan het in beeld brengen van de sfeer in de stad. Indertijd is een werkgroep Vrede opgericht, die contact onderhield met de stadsdelen en andere belangrijke partijen om informatie uit te wisselen. Daarnaast zijn netwerken geactiveerd, die een rol kunnen spelen in het wegnemen van angst en het voorkomen van geweldsincidenten. Het gaat daarbij om relevante maatschappelijke en religieuze organisaties, instituten, scholen, steunpunten, belangenverenigingen, koepelorganisaties, sportverenigingen etc. Bovendien werd vanuit de werkgroep de informatie intern verspreid, zodat betrokkenen hun eigen contacten en de burger adequaat konden informeren.

Om voorbereid te zijn op mogelijke toekomstige crisissituaties is deze werkwijze nu vastgelegd in het bestuurlijk draaiboek Vrede. Het draaiboek wordt zo spoedig mogelijk in de Raadscommissie voor Algemene Zaken behandeld.