Gemeente Houten


Sociale cohesie: college zet in op welzijnswerk

Het jeugdwerk intensiveren en verbreden, de vrijwilligerscentrale versterken en de organisatie van het welzijnswerk in Houten toerusten voor de toekomst. Deze voorstellen doen burgemeester en wethouders in de voortgangsrapportage 'Werken aan sociale cohesie'.

Hieraan gerelateerd komt het college in het uitwerkingsplan Inkleuring sociaal-culturele accommodaties met voorstellen voor het gebruik van nieuwe wijkgebouwen in Houten-Zuid en kwaliteitsverbetering van De Grund en De Grote Geer.

Bij de intensivering en verbreding van het jeugdwerk gaat het met name om een goede aansluiting van het gemeentelijk jeugdbeleid op de provinciale jeugdzorg. Het takenpakket van de gemeente is uitgebreid met onder meer lichtpedagogische hulp en dit vereist volgens b&w een versterking van de samenhang tussen jeugdwelzijnswerk, jeugdgezondheidszorg, algemeen maatschappelijk werk en jeugdzorg.

Ter bevordering van de sociale cohesie door vrijwilligerswerk, wil het college met ingang van 2006 jaarlijks 20.000 euro uittrekken voor uitbreiding van de werkzaamheden van de vrijwilligerscentrale. De vrijwilligerscentrale is bij uitstek een organisatie die zich richt op het bevorderen van vrijwilligerswerk door inwoners van de gemeente Houten.

Toekomstgericht welzijnswerk
Binnen het welzijnswerk - meer bepaald de Stichting Enter en de Stichting Welzijn Ouderen Houten (SWOH) - staan b&w een logische, op toekomstige ontwikkelingen gerichte taakverdeling voor. Het college wil extra middelen beschikbaar stellen voor de stichtingen om zich goed op deze ontwikkelingen te kunnen voorbereiden. Enter en SWOH behouden in elk geval hun huidige taken.

Het college bepleit dat Enter zich breder en gerichter toerust voor taken voor de jeugd (0-23 jaar) en dat de SWOH (doelgroep nu 55+) zich ook richt op 24- tot 55-jarigen. In de visie van b&w ontwikkelt de SWOH zich tot een brede welzijnsstichting waarin onder meer het opbouwwerk is ondergebracht.

In het uitwerkingsplan 'Inkleuring sociaal-culturele accommodaties' spreekt het college over de functies en het gebruik van verschillende wijkgebouwen. Voor de programmering van activiteiten in sociaal-cultureel centrum Hofstad - dat later deze maand wordt opgeleverd - is de opbouwwerker in gesprek met wijkbewoners. In Hofstad komen onder meer twee peuterspeelzalen.

Naast de inzet van het opbouwwerk bij bewonersparticipatie stelt het college voor in Hofstad op proefbasis (tot eind 2007) een fulltime gastheer annex beheerder van het wijkcentrum aan te stellen wiens belangrijkste opdracht luidt: maak van het wijkcentrum een echt centrum van de wijk. De verwachting is dat de inloopfunctie van het wijkcentrum - gewoon even binnenwandelen voor een praatje en een kop koffie - hieraan een positieve bijdrage zal leveren.

Schoneveld
Na de zomervakantie starten b&w in samenspraak met bewoners met het opstellen van het programma van eisen voor wijkcentrum Schoneveld. Hierin zijn onder meer twee peuterspeelzalen, lokalen voor het Houtens Muziek Collectief (HMC) en een uitgiftepunt van de bibliotheek (met name kinderboeken) voorzien. Bij de programmering van activiteiten in Schoneveld ligt het accent, wat het college betreft, op kinderen en cultuur. Het wijkcentrum wordt een zogenoemd gecombineerd centrum waarin zowel vaste gebruikers als wijkbewoners zich thuis voelen.

De peuterspeelzalen en HMC-lokalen in Schoneveld zouden oorspronkelijk een plaats krijgen in een wijkcentrum in Castellum. Nu de bouw van de wijk Castellum is vertraagd, en de vraag naar speel- en lesruimte in Houten-Zuid toeneemt, wil het college deze functies in Schoneveld onderbrengen.

Omdat een belangrijk deel van de in wijkcentrum Castellum geplande voorzieningen naar Schoneveld verhuist en omdat de gemeenteraad eerder al besloot in wijkcentrum Castellum geen dependance van de openbare bibliotheek te vestigen, stellen b&w voor geen sociaal-cultureel centrum in Castellum te bouwen. Met het overhevelen van een aantal functies, worden ook oorspronkelijk voor Castellum gereserveerde financiële middelen naar Schoneveld overgeheveld. Het dan nog resterende 'Castellumgeld' wil het college inzetten voor de kwaliteitsverbetering van De Grund en De Grote Geer en mogelijk ook voor het beheer van wijkcentra.

Op 31 mei 2005 staan de voortgangsrapportage en het uitwerkingsplan op de agenda van de commissie Samenleving.

In juni 2004 stemde de gemeenteraad van Houten in met het visiedocument 'Werken aan sociale cohesie' waardoorheen twee principes als rode draad lopen: het voorkomen of verminderen van kwetsbaarheid en het bevorderen van participatie. Bij het vaststellen van thema's en doelstellingen uit dit visiedocument is een rapportage aangekondigd waarin een en ander nader zou worden geconcretiseerd. In deze voortgangsrapportage geeft het college onder meer aan welke zaken zij bij de uitvoering prioriteit wil geven. Het uitwerkingsplan is de concretisering van de nota 'Inkleuring sociaal-culturele centra' die de raad vorig jaar vaststelde.