Gemeente IJsselstein


Afscheidsreceptie burgemeester Wijte
maandag, 23 mei 2005 - 08:00 CET

Per 1 juni 2005 aanvaardt burgemeester mr. drs. Th.E.M. Wijte nieuwe functies. Het gemeentebestuur stelt inwoners en organisaties graag in de gelegenheid afscheid van de burgemeester te nemen. U wordt uitgenodigd voor de afscheidsreceptie op dinsdag 31 mei in Fulcotheater van 19.30 tot 21.30 uur.

Burgemeester Wijte is onlangs onafhankelijk voorzitter geworden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast zal hij toetreden tot de rechterlijke macht. Tevens wordt hij gedelegeerd voorzitter van het sociaal-kerkelijk instituut KASKI, verbonden met de Radboud Universiteit Nijmegen.
Een van de kenmerkende zaken van burgemeester Wijte (57) is het op de kaart zetten en houden van IJsselstein, de realisatie van IJsselstein-Zuid/Zenderpark (ruim vierduizend woningen en twee bedrijventerreinen); het oplossen van de Zendmastenkwestie en mede het tot stand brengen van het Ontwikkelingsplan voor de IJsselsteinse binnenstad.

Mr. drs. Th.E.M. Wijte heeft een grote bestuurlijke loopbaan. Zo was hij onder meer van 1982 tot 1987 wethouder van de gemeente Nijmegen. Van 1987 tot 1991 was hij eerste burger van Budel waarna hij burgemeester van IJsselstein werd. Vanaf 1993 was hij dagelijks bestuurslid van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) voor Volkshuisvesting en vanaf 1994 lid van het dagelijks bestuur van de regionale brandweer.

Van 1990 tot 2004 was hij voorzitter van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS) te Den Bosch (serviceverlenende organisatie die vanuit haar waarden en visie de sportiviteit in brede zin stimuleert en vergroot).

Hij was van 1999 tot 2003 president van de Fédération Internationale Catholique d' Education Physique et Sportive (FICEP). De FICEP is een internationale overkoepeling van dertien nationale Euro-Afrikaanse sportfederaties gezeteld in Parijs, die zich in het bijzonder richt op de vergroting van sociale integratie en cohesie door middel van sport.

Naast vele andere nevenfuncties is hij sinds 2002 lid van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming te Den Haag.

In maart 2002 werd mr. drs. Th.E.M. Wijte benoemd tot Officier in de Leopoldsorde, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de FICEP (een Belgische onderscheiding). In 2003 is hij door de Paus benoemd tot Commandeur in de Orde van St. Silvester. In april 2004 werd de heer Wijte benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Wijte is 13,5 jaar burgemeester van IJsselstein geweest.