Ballast Nedam

Datum 31 mei 2005
Nummer 2005.008

Persbericht

BALLAST NEDAM BOUWT EERSTE NEDERLANDSE OFFSHORE WINDPARK

Ballast Nedam heeft, in combinatie met de Deense windturbinebouwer Vestas, de opdracht gekregen voor het ontwerp en de bouw van het offshore windpark Egmond aan Zee, het eerste Nederlandse windmolenpark in de Noordzee. Opdrachtgever is NoordzeeWind, een joint venture van Shell en Nuon. Het windpark bestaat uit 36 grote windmolens (ashoogte 70 meter) op 10 - 18 km uit de kust.

Ballast Nedam en Vestas (elk voor 50% partner in de Bouwcombinatie Egmond) ontwerpen en bouwen het windpark op turn-key basis. Het contract omvat alle werkzaamheden die nodig zijn voor het bedrijfsklaar opleveren van het windpark. Met het project is een totale investering van ruim 200 miljoen euro gemoeid.

De eerste installatiewerkzaamheden zullen in het najaar van 2005 starten. Eind 2006 zal het offshore windpark Egmond aan Zee bedrijfsklaar worden opgeleverd.

De funderingen zullen worden geïnstalleerd met Ballast Nedam's hefschip de Svanen. Dit door Ballast Nedam ontworpen zelfvarende hefschip is uitermate geschikt voor het installeren van zware funderingen voor offshore windparken. Met een hijscapaciteit van 8.700 ton en hijshoogte van 76 meter is het één van de grootste hefschepen ter wereld.

Ballast Nedam en offshore windenergie
Ballast Nedam zet hiermee een nieuwe stap in de strategie om op het gebied van offshore windenergie één van de toonaangevende aannemers in Europa te zijn. Ballast Nedam heeft eerder twee windmolenparken in het IJsselmeer gebouwd met behulp van offshore technieken. Dit was een stimulans om verder te investeren in research & development waarbij intensief is samengewerkt met partners als Vestas. Ballast Nedam heeft hierdoor een unieke positie en grote voorsprong verkregen als het gaat om de combinatie van hoogwaardige kennis van dynamische constructies en de technische capaciteiten en het materieel om offshore windenergie projecten voor te bereiden en uit te voeren.

Inlichtingen
Ballast Nedam N.V
afdeling Public Relations
telefoon (030) 2 85 41 61
www.ballast-nedam.nl
www.offshore-energy.nl