Vereniging FME-CWM

Bedrijfsleven nodig bij uitwerking herijking EZ-subsidieregelingen


Zoetermeer, 30 mei 2005 - De Vereniging FME-CWM onderschrijft op hoofdlijnen de uitgangspunten van de herijking van de verschillende subsidieregelingen van het Ministerie van Economische Zaken, die minister Laurens Jan Brinkhorst en staatssecretaris Karien van Gennip op maandag 30 mei 2005 bekendmaakten. FME-CWM juicht de vereenvoudiging van de huidige wirwar aan regelingen toe en beschouwt deze vernieuwing van het EZ-instrumentarium als een nuttige eerste stap van de herijkingsoperatie. De FME-CWM geeft aan dat de industrie absoluut bij de verdere uitwerking betrokken moet zijn.

Zo is het niet duidelijk hoe huidige regelingen in de nieuwe omnibusregeling worden opgenomen en met welke consequenties en zullen de antwoorden grotendeels van het bedrijfsleven moeten komen. Ook is niet duidelijk op welke wijze de thema's gekozen zullen worden. EZ stelt voor dat in iedere regio het ondernemersplein door Syntens en de Kamer van Koophandel wordt ingevuld. Bij deze rol van de Kamer van Koophandel zet FME vraagtekens. Het is een absolute voorwaarde dat gebiedsgericht beleid gezamenlijk met branches (als vertegenwoordiger van bedrijven) wordt ingevuld. FME heeft juist in verschillende regios initiatieven ontplooid om gezamenlijk met regionale partijen aan de regionale aanpak invulling te geven.

Innovatie is een voorwaarde voor het halen van de lange termijndoelstellingen voor een duurzame energiehuishouding. De bedrijven zullen door moeten gaan met innovatie in de energietechnologie. Het energiedossier moet multidisciplinair worden opgepakt. FME onderkent dat het bedrijfsleven hierin naast de kennis- en onderzoeksinstituten een belangrijke rol heeft te vervullen.

FME is positief dat het borgstellingkrediet verder wordt opgerekt. Een groot zorgpunt blijft de bezuinigingstaakstelling die EZ heeft. Dit dreigt direct of indirect ten koste te gaan van faciliteiten die nu nog ten goede komen aan het bedrijfsleven. Als er nog verder wordt bezuinigd op de faciliteiten die Economische Zaken het bedrijfsleven biedt, dan vreest FME dat dit negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie en het herstel daarvan.

Vereniging FME-CWM, afdeling Communicatie, drs T.H. van der Maas, 079
- 353 13 67, tma@fme.nl, 06 - 52 665 665
mevr. S. de Jongh, 079 - 353 11 99, sjo@fme.nl , 06 - 52 36 23 45