Stichting Bouw Research

Projectpartnering in de bouw, een kennismaking

Partijen in de bouwketen zoeken naar nieuwe vormen van dienstverlening aan klanten/opdrachtgevers. Hierdoor ontstaan steeds vaker nieuwe vormen van samenwerking tussen partijen in de bouwkolom en tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Partijen in de bouw hebben daarom behoefte aan instrumenten om deze samenwerking vorm te geven. De publicatie 'Projectparnering, een kennismaking' heeft als doel om u meer inzicht te geven in het concept partnering. Er wordt ingegaan op de voordelen van projecpartnering, de toepassingsgebieden en randvoorwaarden. Dit wordt aan de hand van een aantal korte case beschrijvingen geïllustreerd.

Auteur ir. Bas van der Veen, ir. drs. Martine Keizer, Balance & Result Organisatie Adviseurs Artikelnummer536.05
ISBN90-5367-454-3
Prijs¤14,50
Datum van publicatie31 mei 2005

Achtergrond informatie
Ingegeven door verschillende economische en maatschappelijke ontwikkelingen zijn zowel opdrachtgevers als partijen in de bedrijfstak bouw op zoek naar nieuwe manieren om binnen de voortbrengingsketen samen te werken. In toenemende mate zien zij dat in traditionele samenwerkingsvormen oorzaken schuilen van problemen als faalkosten, knelpunten in de kwaliteit-prijsverhouding, een hoog ongevalrisico en vechterige omgangsvormen. Deze problemen zouden voorkomen kunnen worden door de fragmentatie en tegenstrijdigheid van belangen, die kenmerkend zijn voor traditionele samenwerkingsfiguren in de bouw, op te heffen. Partnering kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Projectpartnering is een veelbelovend model om de samenwerking in de bouw te verbeteren. Partnering is een projectgebonden samenwerkingsverband, waarvan de klant-opdrachtgever veelal deel uitmaakt, en waarbinnen partijen opbrengsten en risico's delen en gemeen¬schappelijke en gedeelde doelen en belangen nastreven. Het doel van deze publicatie is om u kennis te laten maken met het concept 'partnering', door de meest recente kennis op dit gebied toegankelijk te maken. Deze publicatie geeft achtereenvolgens antwoord op de volgende vragen: · Wat is projectpartnering in de bouw?
· Welke motieven zijn er om aan partnering te beginnen? En wat levert het op? · Onder welke omstandigheden is partnering zinvol? · Met welke randvoorwaarden en succesfactoren moet rekening worden gehouden bij de ontwikkeling en implementatie van partnering? · Welke ondersteunende 'tools' en instrumenten zijn er voor partnering beschikbaar? Aan de hand van korte case beschrijvingen wordt de theorie over partnering bondig toegelicht en geïllustreerd.