Politiebond ACP

Stand van zaken met de TOR
door Karlijn Derksen, juriste

Zoals u vast al weet heeft de ACP haar leden geadviseerd bezwaar te maken tegen de toepassing van de groene tabel op hun TOR- inkomen. Geadviseerd is bezwaar te maken bij zowel de werkgever als bij de belastingdienst. Uw belangen worden als het gaat om een bezwaar bij de werkgever behartigd door de ACP. Als het gaat om het bezwaar bij de belastingdienst dan worden uw belangen behartigd door het CNV.

Elk korps gaat anders om met de ingediende bezwaren. Een groot deel van de Korpsen houdt op ons verzoek de bezwaren aan. Dit betekent dat er voorlopig geen beslissing wordt genomen over het bezwaar. De ACP heeft dit verzoek gedaan, omdat er nog geen antwoord is uit het overleg tussen de Ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over dit onderwerp. Een aantal korpsen wacht niet op dit antwoord en heeft wel een beslissing op bezwaar genomen. In deze gevallen is het bezwaar ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard. Hiertegen wordt beroep aangetekend bij de rechtbank.

Wij stellen de korpsen voor per regio één beroepszaak te laten voorkomen. De uitkomst van deze zaak is dan bindend voor de rest van de bezwaren in de regio. In de meeste gevallen gaan de korpsen hiermee akkoord. Er zijn ook enkele korpsen die besloten hebben de witte tabel te blijven toepassen totdat er een duidelijk landelijk standpunt is.

Voor de bezwaren bij de belastingdienst geldt in principe hetzelfde. Veel belastingdiensten houden het bezwaar aan totdat er namens de overheid antwoord komt. Enkele belastingdiensten willen hier niet op wachten of geven aan niet bevoegd te zijn. Hier wordt ook beroep ingesteld. Er wordt naar gestreefd ook in deze gevallen, maar één zaak voor te laten komen. De uitkomst is in dit geval bindend voor de andere ingediende bezwaren in de regio.

De procedures nemen nog een flinke tijd in beslag. In het slechtste geval wordt de zaak uitgeprocedeerd tot aan de hoogste rechter. In dat geval duurt het nog zeker 1 tot 2 jaar voordat er een uitspraak van de rechter ligt. Alleen een positief antwoord van de minister kan de situatie eerder oplossen. Voorlopig is al onze hoop, voor een snelle afwikkeling dus op de minister gevestigd.