Gemeente Assen


Burgemeester in actie tegen reizend circus

ASSEN, 30 mei 2005

Op last van de burgemeester van Assen stelt de Algemene Inspectie Dienst (AID) een onderzoek in naar de omstandigheden van een aantal circusdieren. De AID heeft de opdracht om strafrechtelijk op te treden als blijkt dat gezondheid en welzijn van de dieren worden bedreigd. Daarbij wordt met name gekeken naar de manier waarop de dieren worden getransporteerd. Loco-burgemeester Gerrit Piek heeft het circus vanmiddag bevolen alle dieren op hun huidige verblijfplaats te houden totdat de AID haar onderzoek heeft afgerond.

Directe aanleiding voor de maatregelen is de ontsnapping van een zeeleeuw afgelopen zaterdag op de snelweg tussen Groningen en Haren. Het gestresste dier was op transport van Hamburg naar Assen. Een tweede zeeleeuw verkeerde in shocktoestand.

De dieren zijn eigendom van het Duitse Circus Fliegerpelz dat zijn tenten heeft opgeslagen aan de Baggelhuizerplas in Assen. Het circus is ingehuurd door een organisatiebureau om vanavond op te treden in verband met een bedrijfsjubileum.

De gemeente beschikt over informatie waaruit blijkt dat in elk geval het vervoer van de zeeleeuwen niet voldoet aan de regels. Ook bij aankomst zaterdag in Assen bleek het personeel onvoldoende deskundig in de omgang met de dieren waardoor een ander dier een verwonding opliep.

De AID zal haar bevindingen in de loop van vanavond aan loco-burgemeester Piek melden.