Gemeente Amsterdam

Zilveren medaille van de stad Amsterdam voor Rudi van Dantzig

31 mei 2005
---
Eveline Papa

Op maandag 30 mei heeft de wethouder Cultuur, Hannah Belliot, namens het college van B&W de zilveren medaille van de stad Amsterdam uitgereikt aan Rudi van Dantzig. Dit gebeurde tijdens de première van de dansfilm/documentaire `Voeten op Aarde/Tuin van Eros' in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Aansluitend werd de pas de deux `Voeten op Aarde' voor de eerste maal uitgevoerd.

Rudi van Dantzig is meer dan twintig jaar artistiek directeur en huischoreograaf van Het Nationale Ballet geweest. Onder zijn leiding heeft het gezelschap een uniek balletrepertoire verworven met een hoog artistiek niveau. Daardoor is het uitgegroeid tot een van de toonaangevende balletgezelschappen in de wereld. Niet alleen heeft hij zelf talloze succesvolle balletten gemaakt, ook heeft hij veel belangrijke choreografen van over de hele wereld werk voor de dansgroep laten maken. Daarnaast vond hij beroemde stersolisten als Margot Fonteyn en Rudolf Nurejev bereid om rollen te vertolken in balletten als Giselle en Monument voor een gestorven jongen.

Na het afsluiten van zijn carrière als artistiek leider van Het Nationale Ballet, regisseerde Van Dantzig twee toneelstukken en schreef een aantal romans. Zo verscheen in 1986 zijn romandebuut Voor een verloren soldaat, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Het boek werd verfilmd, beleefde in Nederland zestien herdrukken en werd in het Engels en Duits vertaald.

Rudi van Dantzig heeft voor zijn werk als choreograaf en artistiek leider al diverse prijzen ontvangen. Zo ontving hij onder andere de Life Achievement Award van de stichting Benois de la Danse, werd hij in 1969 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 1991 tot Officier in dezelfde orde.

De zilveren medaille wordt uitgereikt aan diegenen die zich voor de stad buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt en de naam van de stad naar buiten toe hebben uitgedragen.

Pb-108