NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde


De bedrijfsarts en de eerste lijn

In de publicatie 'De bedrijfsarts en de eerste lijn' schetst de NVAB een perspectief voor een betere positionering en profilering van de bedrijfsarts in de nabije toekomst: samen met en binnen de eerste lijn. Op 24 mei jl. is deze publicatie aangeboden aan directeur generaal dhr. H. de Goeij van het ministerie van VWS en directeur generaal mw. J. Hilgersom van het ministerie van SZW.

ROS'en
De NVAB is van mening dat de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg gebaat zijn met een betere zichtbaarheid en beschikbaarheid van bedrijfsgeneeskunde in de eerste lijn. Arbeid, gezondheid en arbocuratieve samenwerking dienen in ieder geval een plaats te krijgen op de beleidsagenda van de Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS'en). Over hoe dat kan worden bereikt gaat deze publicatie. De inhoud van de publicatie is afgestemd op de recent uitgebrachte publicatie voor huisartsen: 'Handreiking voor de zorg van de huisarts aan werkende patiënten'.

Handige cd-rom
In het boekje is een handige cd-rom opgenomen met het herziene deskundigheidsbevorderings-pakket: 'Huisartsen en bedrijfsartsen leren samenwerken bij sociaal-medische begeleiding' (Utrecht: NHG/LHV/NVAB, 2003).
Dit 'SMB-pakket' bevat vier modules over respectievelijk luchtwegaandoeningen en arbeid, psychische klachten en arbeid, klachten aan het bewegingsapparaat en arbeid, en chronische aandoeningen en arbeid. Herzien is de module 'Psychische klachten en arbeid'. Deze is in lijn gebracht met de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) over 'Overspanning' van NHG/NVAB (januari 2005).

De publicatie 'De bedrijfsarts en de eerste lijn' werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van SZW.

Alle NVAB-leden ontvangen een exemplaar van 'De bedrijfsarts en de eerste lijn'. Ook alle relaties van de NVAB krijgen een exemplaar toegestuurd.

Wilt u meer exemplaren ontvangen, dan kunt u die aanvragen bij het Kwaliteitsbureau NVAB: kwaliteitsbureau@nvab-online.nl.

Laatst gewijzigd: 31-05-2005