NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde
Beter zoeken naar informatie over moeilijk objectiveerbare aandoeningen

Jan Peters is bedrijfsarts bij een grote arbodienst. Dinsdagochtend krijgt hij mevrouw De Vries op het spreekuur. Zij is nu drie weken ziek en dit is niet de eerste keer. Vier maanden geleden heeft de reumatoloog, waar de huisarts haar naartoe had verwezen, de diagnose fibromyalgie gesteld. Tja, denkt Jan Peters. Wat nu?

De arbeids- en bedrijfsgeneeskunde dient meer wetenschappelijk onderbouwd ofwel 'evidence-based' te zijn. Naast gebruik van Nederlandse richtlijnen is daarbij toegang tot de internationale wetenschappelijke literatuur onontbeerlijk. Maar hoe vind je literatuur over moeilijk objectiveerbare aandoeningen die voor bedrijfsartsen relevant is?

Om bedrijfsartsen te helpen deze literatuur te vinden is door het Kwaliteitsbureau NVAB en het Coronel Instituut een handleiding 'Zoekstrategieën voor de internationale literatuur over moeilijk objectiveerbare aandoeningen' opgesteld.
Aan de hand van twee moeilijk objectiveerbare aandoeningen (fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom) wordt in dit rapport uitgelegd hoe via Pubmed/Medline, de Cochrane database en enkele internationale websites de algemene en samenvattende literatuur te vinden is en welke zoekstrategieën voor Pubmed geschikt zijn om vragen van de bedrijfsarts over therapieën en over arbeid en belastbaarheid te beantwoorden. Het accent ligt op het zoeken van literatuur, niet op de juiste begeleiding van werknemers met deze aandoeningen.

Download hier de handleiding Zoekstrategieën voor de internationale literatuur over moeilijk objectiveerbare aandoeningen. Zie het origineel


Laatst gewijzigd: 31-05-2005