Gemeente Drimmelen


Tijdelijk bij- of inwonen van ouderen door de gemeenteraad goedgekeurd

De gemeenteraad is akkoord gegaan met een voorstel waarin een gedoogbeleid wordt vastgesteld waarmee onder voorwaarden aan- of bijgebouwen tijdelijk als zelfstandige woning geschikt kunnen worden gemaakt. De vrijstelling is bedoeld om bij voorbeeld ouders de kans te geven zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, met hulp van de kinderen. De gemeente Drimmelen gaat deze vrijstellingsmogelijkheden voortaan regelen in nieuwe bestemmingsplannen, die vanaf nu in procedure worden gebracht. Het is ook mogelijk bestaande bestemmingsplannen te wijzigen, maar dit is een vrij omvangrijke en lange (wettelijk vastgelegde) procedure, die teveel tijd in beslag neemt om het bij- en inwonen op korte termijn mogelijk te maken.

Gedoogbeleid
Als overgangsmaatregel gaat een gedoogbeleid gelden. Er dienen dan evenwel regels in een overeenkomst te worden vastgelegd over de noodzaak, de grootte van de woonruimte en de tijdelijkheid van de inwoning. In aanmerking komen bijgebouwen die qua ligging een ruimtelijke eenheid vormen met de woning en waarin een gedeelte van het huishouden uit het oogpunt van mantelzorg zelfstandig gehuisvest kan worden.

Mantelzorg
Mantelzorg betekent het bieden van zorg aan hulpbehoevenden op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband.

Het gemeentebestuur kan op aanvraag en onder voorwaarden toestaan dat een bijgebouw wordt gebruikt als zelfstandige woonruimte, waaronder: een dergelijke bewoning van een naaste verwant(e) noodzakelijk is uit het oogpunt van mantelzorg, zoals blijkt uit een Rio- indicatie er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van in het geding zijnde belangen waaronder die van omwonenden en (agrarische) bedrijven. het bijgebouw is gelegen binnen het bouwblok van het hoofdgebouw de woonruimte maximaal 80 m2 en de inhoud maximaal 240m3 mag bedragen. de vrijstelling wordt ingetrokken wanneer de noodzaak van inwoning vanuit het oogpunt van mantelzorg niet meer aanwezig is De voorwaarden worden vastgelegd in een overeenkomst.

informatie
Wilt u meer weten over de mogelijkheden dan kunt u contact opnemen met de afdeling Grondgebied van de gemeente Drimmelen, 0162-690190.