Gemeente Wormerland


Nota van Uitgangspunten Poort van Wormer vastgesteld

02 juni 2005

31 mei 2005 heeft de gemeenteraad van Wormerland de Nota van Uitgangspunten Poort van Wormer vastgesteld. De gemeente en De Woonmij Zaanstad werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van de Poort van Wormer. Nu wordt begonnen met het voorlopig ontwerp. Op basis van het voorlopig ontwerp beslist de gemeenteraad na de zomer over de verdere toekomst van de Poort van Wormer.

Nota van Uitgangspunten
In de Nota van Uitgangspunten en Randvoorwaarden staan de randvoorwaarden waaraan de gemeente en De Woonmij Zaanstad zich dienen te houden. Hierbij gaat het om zaken als geluidsnormen en bodemkwaliteit. Daarnaast worden er uitspraken gedaan over de uitgangspunten van de wijk. Hierbij kunt u denken aan soort bebouwing, type woningen, groen- en speelvoorzieningen en de sfeer die de wijk moet uitstralen.

In grote lijnen komt het er op neer dat de ontwikkelaars van de Poort van Wormer aansluiting zoeken met de bestaande bebouwing. Het bijzondere aan deze locatie is, dat het de entree van Wormer vormt en daarmee een visitekaartje afgeeft. Het gebied wordt omringd door drie totaal verschillende 'omgevingen': de Zaan met daarlangs industriële bebouwing, het open landschap, overgaand in water aan de noordzijde en de kern van Wormer, waar zich de meeste voorzieningen op niet al te grote afstand bevinden. Doel is, om deze drie werelden in het plangebied te combineren.

Voorlopig ontwerp
De volgende stap die nu wordt gezet, is het maken van een voorlopig ontwerp of eigenlijk het plan zelf. Er wordt begonnen met tekenen. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven waar welke bebouwing komt en hoe hoog deze bebouwing wordt. Ook de wijze van ontsluiting, parkeren en de locatie van het groen en het spelen worden in het voorlopig ontwerp zichtbaar. Met het voorlopig ontwerp wordt ook duidelijk of het project financieel haalbaar is. Het voorlopig ontwerp is rond de zomer klaar.