Gemeente Alkemade


Veel belangstelling onthulling beeld Joop Zoetemelk in Rijpwetering

Dinsdag 31 mei 2005 is onder grote publieke belangstelling een standbeeld van Joop Zoetemelk onthuld in de plaats waar hij opgroeide: Rijpwetering. Ook is deze dag het boek JOOP gepresenteerd. De presentatie van het boek JOOP vond plaats in Restaurant De Paerdeburgh in Rijpwetering. Het boek is geschreven door Fred van Slogteren en gaat over het wielerleven van Joop Zoetemelk. Jan Janssen, de man die Zoetemelk als Nederlandse Tourwinnaar voorging, overhandigde het eerste exemplaar van JOOP aan Joop Zoetemelk.

Bronzen beeld

Na de boekpresentatie onthulde Joop Zoetemelk met burgemeester Meerburg een standbeeld van zichzelf in het hart van het dorp waar hij opgroeide; de tuin van Restaurant De Paerdeburgh. Het is een bronzen sculptuur van beeldend kunstenaar Ton Waakop Reijers. De sculptuur kreeg eerder, in 1986, een plaats in het toenmalige Sportpaleis Ahoy in Rotterdam, maar nu Ahoy zijn oude functie als sportpaleis verloren heeft, is het beeld door de gemeente Alkemade naar Rijpwetering gehaald.

Het was een feestelijke gelegenheid waarbij veel inwoners van Rijpwetering aanwezig waren. Ook waren zowel de lokale als de landelijke pers volop vertegenwoordigd!