Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 31 mei 2005 Fair Play tijdelijk naar sportterrein Westersingel Het college van B&W van Culemborg heeft besloten om Fair Play een huurcontract voor (mede)gebruik van een sportveld voor de seizoenen 20052006/20062007 aan te bieden op het sportterrein aan de Westersingel. Daarnaast biedt het college Fair Play als lange termijn perspectief het gebruik aan van de nieuw aan te leggen sportvelden in CulemborgWest. Fair Play voldoet namelijk aan de eisen die het college in 2004 stelde aan de club.
Dat SMVC Fair Play op de korte termijn naar een ander sportveld moet uitwijken, is een onoverkomelijke consequentie van de aanleg van de atletiekbaan op sportpark Terweijde. Als alternatief is de veldcapaciteit van zowel het sportterrein aan de Westersingel als de sportvelden in het sportpark Terweijde onderzocht. Hieruit bleek dat de veldcapaciteit aan de Westersingel de beste mogelijkheden biedt voor tijdelijke huisvesting van Fair Play. De gemeente reserveert geld om voor Fair Play op het sportterrein aan de Westersingel een tijdelijke voorziening voor kleedruimten en kantine aan te leggen. Deze tijdelijke voorziening wordt gerealiseerd in overleg met de besturen van Fair Play en Culemborg 67.
Voor het seizoen 2007/2008 en volgende is ook gezocht naar een locatie. Hierbij zijn twee uitgangspunten geformuleerd. Ten eerste dat een sportveld een stedelijke voorziening is. En ten tweede het beginsel van gelijke behandeling van clubs. Het college is van mening dat de (maatschappelijke) consequenties voor hervestiging van de club op sportpark Terweijde niet acceptabel zijn. Het faciliteren van Fair Play op Terweijde vergt een grote investering, omdat er een andere club verplaatst moet worden en er een nieuw veld aangelegd moet worden. Naast de consequentie dat er een andere club verplaatst moet worden, kan er ook geen medewerking verleend worden aan de groeiverwachtingen van andere clubs op het sportpark Terweijde. Het college biedt Fair Play daarom sportfaciliteiten aan op de nieuw aan te leggen velden in West. Het beginsel van gelijk behandelen van clubs kan worden gehanteerd. De woonplek van verenigingsleden is geen selectiecriterium bij het plannen en verhuren van sportvoorzieningen in Culemborg gezien de omvang van de gemeente. Het is een acceptabel perspectief als compensatie voor het feit dat het huidige veld wordt heringericht als atletiekbaan. Fair Play wordt betrokken bij de planontwikkeling van de nieuw aan te leggen sportvelden in CulemborgWest. In juli 2003 is Fair Play in kennis gesteld van het collegebesluit om per september 2004 de sportfaciliteiten (veld, kantine, kleedruimte) niet langer beschikbaar te stellen aan voetbalvereniging Fair Play. In maart 2004 kwam het college terug op dit besluit en koos, onder voorwaarden, voor het beschikbaar stellen van een sportaccommodatie voor Fair Play voor het seizoen 2004 2005. In augustus 2004 besloot het college om het toekomstperspectief van Fair Play te bepalen op basis van

de resultaten van het door de club opgestelde beleidsplan. Daartoe werd een evaluatietraject uitgewerkt. In november 2004 heeft de raad besloten tot de aanleg van een atletiekbaan op sportpark Terweijde. Dit betekent het herinrichting van sportpark Terweijde en heeft als consequentie dat Fair Play tijdelijk elders gehuisvest moet worden.
De afgelopen maand is de vraag beantwoord wat is het toekomstperspectief van SMVC Fair Play op basis van de resultaten van het door de club opgestelde beleidsplan?. De conclusie van het evaluatietraject is dat de resultaten die het clubbestuur van Fair Play heeft gehaald op verschillende onderdelen (goede afspraken over omgangsvormen, goede administratie leden en financiën en voldoende vrijwilligers/kader) gering zijn, maar in algemene zin voldoende. Fair Play heeft in het afgelopen seizoen voldaan aan zijn betalingsverplichtingen en enige bestuurlijke continuïteit laten zien.