Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Scholierenreferendum over Europese Grondwet

30 mei 2005

Ongeveer 50.000 scholieren kunnen op 31 mei tussen 8.30 en 16.00 uur hun stem uitbrengen, grotendeels via Internet. De scholieren zijn afkomstig van meer dan 150 scholen in Nederland. De vraagstelling is hetzelfde als de vraag die aan de Nederlandse kiezers wordt voorgelegd: 'Ben je voor of tegen instemming door Nederland met het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa?'
---

Elke deelnemende scholier heeft een uniek eigen wachtwoord en inlognaam ontvangen en brengt zijn stem uit via een (beveiligd) digitaal stemlokaal. Een klein deel van de scholen brengt deze week al hun stem uit tijdens een schriftelijk referendum. De organisatie van het referendum op de scholen ligt in handen van scholieren en docenten zelf. Het ScholierenReferendum wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op dinsdag 31 mei zal om 17.00 tijdens een persconferentie in Hotel Novotel (tegenover het Binnenhof) de uitslag worden overhandigd aan minister Alexander Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Daarbij zullen behalve tientallen scholieren ook Lousewies van der Laan (D66) en een Kamerlid van SP aanwezig zijn om commentaar te geven op de uitslag. De aanwezige scholieren zullen na de uitslag vragen stellen aan de aanwezige politici.