CDA

31-05-05
Eurlings: Een vreedzaam experiment
Na twee sterke betogen voor het Europees grondwetsverdrag uit het buitenland - Joschka Fischer in 'Buitenhof' en Jean Luc Dehaene op het CDA-congres en in het Journaal dit weekend - biedt Geert Mak gelukkig ook nog vanuit eigen land zo'n indringende visie.

Bij hem geen 'urban legends' over superstaten, oorlogsdreigingen of nauwelijks verholen anti-moslim-vooroordelen, maar een doorwrochte cultuurhistorische beschouwing van Europa als vreedzaam experiment. ScienceGuide en de studenten van 'EuropaAnders' geven daarmee een podium voor het type discussie dat ons land de voorbije weken te lang heeft moeten missen.

Boeiend is hoe Mak de imperfecties die de Europese Unie eigen zijn aangrijpt om juist te pleiten voor het kenmerkende 'vallen-en-opstaan' karakter van de eenwording van ons continent. De Unie is in haar essentie een experiment om langs vreedzame weg - en waar mogelijk decentraal en pragmatisch - een nieuwe vorm vaan politieke en culturele samenhang te doen ontstaan. Zonder gewelddadige of onderdrukkende acties, zoals voorheen en elders, maar mét diversiteit en bijna 'polderachtig' maatschappelijk draagvlak. Daardoor weet Europa na elke struikeling soms wonderbaarlijk op te krabbelen. Ook het grondwetsverdrag bewijst dit. De economische dip en de treurige, ineffectieve verdeeldheid rond de Irak-crisis konden noch dit verdrag, noch de uitbreiding tot 25 lidstaten frustreren. De Hongaarse liftster Iris, die op Mak zo'n indruk maakte met haar volhardend optimisme, staat daar in mijn ogen symbool voor.

In een vreedzaam experiment past het om leerervaringen onderweg gedurig te vertalen in steeds beter afgestelde spelregels, die zo het constructieve karakter van de poging tot samenhang stapsgewijs versterken en uitdiepen kunnen. Zo volgde op de doorbraak van het verdrag van Maastricht, na de val van de Muur, de groei naar één munt en die gaf weer de impuls tot de Lissabon-doelstellingen, die het innovatieve en sociale karakter van de Europese economie moesten profileren. Dat is bepaald nog een werk in uitvoering en ook ons eigen land moet met zijn investeringen en beleidsprioriteiten de kenniseconomie van 'Lissabon'nog veel concreter zien waar te maken. Ons hoger onderwijs en onderzoek hebben inhaalslagen te maken en nieuw élan nodig. Europese accenten vals het 7e Kaderprogramma voor R&D-investeringen en het opdoen van inspiratie uit succesvolle aanpakken als die van Finland en Zweden zijn daarbij steeds wezenlijker geworden. Alle reden om daar versterkt mee door te gaan, helemaal in de geest, meen ik, van Geert Maks analyse van de blijvende wederzijdse impulsen en culturele inspiratie uit de Europese samenwerking in haar meest concrete vorm. Waar Mak zeer ongerust is over de aanstaande toetreding van Roemenië, val ik hem overigens bij. Wij hebben als CDA-delegatie daartegen gestemd, exact om de redenen die Mak noemt. Het grondwetsverdrag maakt het in elk geval niet simpeler voor nieuwe landen om onvoldoende voorbereid toetreding te kunnen verkrijgen. Pikant is overigens, dat nee-zeggers als de Christenunie in Nederland in het Europees Parlement vóór die Roemeense toetreding stemden. Let op onze woorden, niet op onze daden, lijkt bij het nee-kamp het parool.

De stapsgewijze groei naar gedurig beter spelregels voor wat we samen kunnen doen is nu in de nieuwe constitutie vertaald. Deze biedt meer democratische controle en saneert de openstapeling van oudere verdragen in één, meer samenhangend pakket van afspraken en spelregels voor 25 landen en hun gezamenlijke actiepunten. Kenmerkend is dat de tegenstanders van deze incrementele aanpak precies díe groepen zijn die nimmer sociale cohesie of democratisering hebben bepleit: nostalgische communisten en linkse 'ultra's' als die in Frankrijk, sectarische separatisten als Sinn Fein in Ierland, en de reactionaire populisten in eigen land, Vlaanderen en Frankrijk. Wat onze oosterburen zo kort en goed 'die Ewig-gestrigen'noemen.

Geert Maks betoog laat goed zien hoe het onvolmaakte Europa ondanks alles het meest overtuigende tegen-model vormt van de samenleving waar dit soort nee-zeggers nog steeds naar toe wil. Hun maatschappijvisie is de mijne niet, dat verbindt deze christen-democraat ten diepste met de historicus Mak. Wie zich daar evenmin bij thuis voelt en met mij naar een minder verzuurd, gedesoriënteerd Nederland verlangt, doet er goed aan het stemadvies van lieden als Jean Marie Le Pen of Filip de Winter dan ook niet te volgen.

Camiel Eurlings
delegatieleider CDA in het Europees Parlement

Het artikel van Geert Mak Je merkt pas dat je Europeaan bent als je buiten Europa bent kunt u hier lezen.

Zie het origineel