Ingezonden persbericht

Appartementsrecht verder verbeterd

Flateigenaren voortaan beter af

SANTPOORT-NOORD, 20050531 -- Wat niet in de kranten gestaan heeft, maar wat voor alle appartementeigenaren (en dat zijn er nogal wat in Nederland) van belang is, is dat onlangs de wet op het appartementsrecht verbeterd is. De wijzigingen betekenen een verbetering in de rechtspostie en vermindering van bureaucratische rompslomp. Als Vereniging van Eigenaren van appartementen (VVE) willen wij deze wijziging en de gevolgen ervan alsnog bekend maken.


In de oude wet waren twee belangrijke knelpunten die nu zijn opgelost.
Belangrijkste is wel het eeuwige twistpunt in appartementencomplexen: de splitsingsakte.
Hierin is de verdeling van oppervlakte en kosten vastgelegd.
Moest in de oude wet iedereen met elke wijziging akkoord gaan, nu is dat terug gebracht naar 80%. Hierdoor komt een eind aan eindeloos slepende conflicten over wijzigingen.

Een tweede punt is vooral van belang voor kopers. Zij krijgen vanaf 1 mei een beter zicht op de financiele situatie van het appartement via de notaris. Dat is van belang bij de beslissing een appartement al dan niet te verkopen. Eventuele achterstanden in betaling van de vorige eigenaar worden bovendien niet meer overgedragen op de nieuwe eigenaar.

Volgens de nieuwe wet mag nu, in tegenstelling tot voorheen, onbebouwde grond ook gesplitst worden. Zo wordt het mogelijk een ligplaats of een parkeerplaats bij het appartement te kopen.