Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

PERSBERICHT

Maastricht, 31 mei 2005

Limburgs bedrijfsleven bundelt krachten in Vereniging Industriewater

Limburgse bedrijven bereiden zich voor op veranderingen in het waterbeleid

MAASTRICHT ­ 21 Limburgse bedrijven hebben zich georganiseerd in de Vereniging Industriewater Limburg.

De industrie heeft het (grond)watergebruik ten opzichte van de jaren tachtig fors verminderd. Hiervoor is spaarzaam met water omgegaan, is overgeschakeld op alternatieven en zijn nieuwe technologieën toegepast. Door deze maatregelen heeft de industrie ruim voldaan aan de doelstellingen van het antiverdrogingsbeleid zoals deze begin jaren '90 zijn geformuleerd. De verwachting is dat de behoefte van de industrie aan schoon water de komende jaren weer zal toenemen. Forse besparingen op het gebruik van water zijn niet meer te verwachten.

Door de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water, de komst van een Integrale Waterwet en de verschuiving van bevoegdheden van provincie naar waterschappen is sprake van een turbulente tijd. De bescherming van grondwaterlichamen, de verbetering van oppervlaktewaterkwaliteit, oplossingen voor waterschaarste in droge tijden en de bescherming tegen hoogwater klimt hoger op de politieke agenda. Dit alles zou moeten gebeuren op een zodanige manier dat er een rechtvaardige kostenverdeling tot stand wordt gebracht. Vanuit de industrie is vaker geopperd dat industrie en overheid samen moeten zoeken naar wegen om het economische belang van bedrijven en overheden én het milieubelang zo goed mogelijk te dienen. Om een gesprekspartner te zijn voor de overheid is de vereniging opgericht met als doel de belangen van haar leden naar de provincie, gemeenten en waterschappen te behartigen en kennisuitwisseling naar en tussen de leden te bevorderen.

De Kamer van Koophandel Zuid-Limburg heeft het initiatief genomen tot het oprichten van de vereniging. Het initiatief wordt ondersteund door de Kamer van Koophandel Limburg-Noord, LWV en MKB Limburg.


---


---