Provincie Noord-Holland

31-5-2005


Bedrijf Vlietlanden niet bevoordeeld door oud-provincieambtenaar


Een oud-provincieambtenaar heeft de projectontwikkelaar, die het recreatiepark Vlietlanden in de gemeente Wervershoof heeft ontwikkeld, niet bevoordeeld. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek naar de gang van zaken rond de goedkeuring van het bestemmingsplan Vlietlanden in 1993.

In dagbladpublicaties is gesuggereerd dat de oud-provincieambtenaar, voormalig regiocoördinator van de voormalige afdeling Ruimte en Groen van de provincie, financieel voordeel zou hebben genoten door bij de goedkeuring van het bestemmingsplan de Vlietlanden van de gemeente Wervershoof ten voordele van de projectontwikkelaar op te treden. De provincie heeft dossieronderzoek verricht en diverse gesprekken gevoerd. Er is geen sprake van dat de projectontwikkelaar de oud-provincieambtenaar om die reden heeft bevoordeeld.

Het college van gedeputeerde staten constateert dat de integriteit van het proces goedkeuring van bestemmingsplannen wordt gewaarborgd door:
* Uitsluitend gemeenten dienen bij de provincie verzoeken voor beoordeling/ goedkeuring van bestemmingsplannen in. De gemeente Wervershoof was reeds akkoord met de plannen van de projectontwikkelaar voordat de provincie hierover een oordeel kon geven.

* Per verzoek zijn drie provinciemedewerkers achtereenvolgens inhoudelijk betrokken bij de opstelling van het advies

* Alle verzoeken worden voorgelegd aan een externe commissie (provinciale planologische commissie).

Geconcludeerd wordt dat de oud-provincieambtenaar weliswaar voordeel heeft genoten uit de aan- en verkoop van een vakantiehuisje op het recreatiepark de Vlietlanden, maar dat hij dit voordeel niet vanwege zijn functie bij de provincie heeft verkregen.

Het onderzoek wordt naar de statencommissie Financiën en Bestuurlijke Organisatie gestuurd, die op dinsdag 7 juni aanstaande vergadert.