Gemeente Leeuwarden


Kaderbrief: beperkte mogelijkheden nieuw beleid

Bron: Gemeente Leeuwarden (31-05-2005) In Leeuwarden zijn de komende jaren in beperkte mate financiële middelen beschikbaar voor nieuw beleid. Het geld wordt vooral ingezet voor het vergroten van de veiligheid, realisering van nieuwe huisvesting voor de brandweer, het versterken van de sociale cohesie en de sociale infrastructuur ondersteund door het opnemen van een financiële impuls voor sociale voorzieningen, onderwijshuisvesting en uitbreiding van het aantal buurtscholen. Daarnaast wil het college geld reserveren voor grote infrastructurele projecten (b.v. inrichting Oldehoofsterkerkhof). Ook wordt geld gereserveerd voor het stimuleren van toerisme in Leeuwarden. Deze voornemens sluiten aan bij de wensen die de gemeenteraad tijdens het raadsdebat van 20 april jl. naar voren heeft gebracht.
In tegenstelling tot voorgaande jaren worden door burgemeester en wethouders geen nieuwe bezuinigingsvoorstellen gepresenteerd omdat er nog een aantal forse taakstellingen ligt voor de organisatie. Bovendien was er in het richtinggevend raadsdebat geen substantieel draagvlak voor één of meerdere ombuigingsvoorstellen.

Dat blijkt uit de Kaderbrief Gemeente Leeuwarden 2005 die op dinsdag 31 mei werd gepresenteerd door wethouder Gerrit Krol van Financiën. De Kaderbrief is het richtinggevende document dat voor het college van B & W als uitgangspunt dient voor het opstellen van de begroting en de meerjarenraming. De gemeenteraad zal de Kaderbrief eind juni bespreken. De begroting 2006 wordt in november vastgesteld.

In de Kaderbrief wordt gemeld dat in het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen burgemeester en wethouders het karwei `Werk in Uitvoering' - zoals de titel luidt van het collegeprogramma - willen afmaken. Als prioriteiten worden genoemd:


* besluitvorming over het winkelkerngebied Nieuw Zaailand (incl. de bouw van een nieuw Fries Museum op deze plek),
* de start van de nieuwbouwwijk Zuidlanden in 2006, alsmede het nakomen van de gemaakte afspraken over de woningbouwproductie,
* het vergroten van de veiligheid op straat: er zullen deelactieplannen Veiligheid worden gepresenteerd,
* realisatie van de Kenniscampus (incl. studentenhuisvesting),
* het verdelen van maatschappelijke opvang over de provincie,
* het vergroten van de toegankelijkheid van Leeuwarden en een betere verkeersdoorstroming in de stad.

* Het realiseren van meer werkgelegenheid in de stad.

Bij het opstellen van de begroting en de meerjarenraming is rekening gehouden met de `pessimistische verwachtingen omtrent de overheidsfinanciën.' In hoeverre de voorstellen gerealiseerd kunnen worden hangt af van de financiële ruimte die in juni wordt opgemaakt. Indien de financiële positie slechter is dan nu zullen één of meerdere voorstellen alsnog worden afgevoerd.