FNV

Na WorldSkills: ontwikkelen van jonge vakmensen taak voor bond

FNV Bondgenoten gaat zelf meer doen aan het ontwikkelen van jonge vakmensen. Dat beloofde voorzitter Henk van der Kolk na afloop van de WorldSkills, de internationale beroepenwedstrijden voor jongeren in Helsinki.
"Een goede vakopleiding, maar ook her-, om- en bijscholing vinden wij erg belangrijk", zegt Van der Kolk. "Het zou mooi zijn als de vakkanjers ook onze ambassadeurs kunnen worden."

"We zullen de jongeren zelf vragen wat ze nodig hebben in hun loopbaan. We zullen het belang om te investeren in opleidingen bij cao-overleg prioriteit geven en meer naar buiten brengen. De positieve, enthousiaste sfeer bij deze wedstrijden kunnen we ook naar Nederland halen in onze voorlichting op roc's, de regionale opleidingscentra."

Afgelopen weekeinde maakte Van der Kolk de tweejaarlijkse WorldSkills voor het eerst mee. Hij ziet de Vakkanjers als ambassadeurs van de metaal- en elektrotechniek. "Zij laten met hun fantastische prestaties de waarde van vakmanschap zien."

"De Vakkanjers hebben verschrikkelijk veel tijd gestoken in de voorbereiding op de WorldSkills", zegt Van der Kolk. "Ik vind hun betrokkenheid en prestaties fantastisch. Dat brengt bij deze climax op de WorldSkills enorm veel spanning met zich mee. Maar ook teleurstelling, want er gaat natuurlijk wel eens wat mis. De Vakkanjers leren erg veel van deelname aan deze wedstrijden, zoals het omgaan met stress."

Van der Kolk volgde bij het wedstrijdvak voor ploegen, Manufacturing Team Challenge (MTC), het testen van de scootmobiel. "Het ging goed met het Nederlandse team. Het was ook heel interessant om ze aan het werk te zien. Bij een aantal technische beroepen is het soms lastig te volgen voor bezoekers; het zou goed zijn als iemand er in het vervolg uitleg bij geeft. Wat het is en hoe het ontstaat, zoals je dat bijvoorbeeld bij steenbewerken veel gemakkelijker ziet. Bij een vak als CNC-verspanen, met de afgeschermde machines, is dat moeilijk. Ik hoop dat bij de volgende wedstrijden de opdrachten meer herkenbaar zijn."

In Helsinki namen zevenhonderd jonge vaklieden deel aan de WorldSkills. Van der Kolk had als cadeau een gratis vakbondslidmaatschap voor de deelnemers uit de sectoren van FNV Bondgenoten, zoals ict'ers, hoveniers en bloemschiksters, meegenomen.

De veertien Vakkanjers vormden een speciaal team met veel professionele begeleiding en publiciteit.

Selectie, training en afvaardiging worden betaald uit opleidingsfondsen waaraan werkgevers en werknemers bijdragen. FNV Bondgenoten wil hiermee het vakmanschap onder jongeren stimuleren.