Gemeente Breda

Breda gaat door met programmas voor voortijdige schoolverlaters

Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt dit jaar opnieuw activiteiten voor jongeren die op school veel verzuimen en dreigen de school zonder diploma te verlaten.

Ook stelt het college weer geld beschikbaar voor schoolmaatschappelijk werkers die jongeren met problemen op school kunnen helpen en voor dagopvang voor jongeren die op de wachtlijst staan voor speciaal onderwijs en tijdelijk geen school hebben. Het college trekt voor dit soort projecten dit jaar e 502.992 uit. De projecten zijn onderdeel van het bestedingsplan voor activiteiten Grote Stedenbeleid, 2005-2009 en liggen in lijn met de activiteiten van 2004.

Jongeren met leer-, gedrag-, motivatie- en keuzeproblemen die dreigen te stoppen met hun opleiding, krijgen speciaal voor hen gemaakte programma's. Ze bestaan uit een combinatie van jeugdhulpverlening, leren en werken en stimuleren de jongeren de opleiding af te maken of te gaan werken. Deze programma's worden uitgevoerd door medewerkers van TransiT, een organisatie op het gebied van het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Er maken jaarlijks ongeveer 250 jongeren gebruik van.

Verder blijven er op de zestien scholen voor voortgezet onderwijs maatschappelijk werkers enkele uren per week actief. Zij maken deel uit van het zorgteam van de scholen en onderkennen en behandelen in een vroeg stadium bij jongeren problemen van allerlei aard. De thuissituatie van jongeren is vaak een belangrijke oorzaak van de sociaal-emotionele problemen op school. Zo krijgen zij sneller en de juiste ondersteuning die daarbij nodig is.

Jongeren die wegens sociaal-maatschappelijke problemen buiten de boot dreigen te vallen, kunnen nog steeds tijdelijk terecht bij Het Kompas. Het Kompas vormt een onderdeel van Scholengemeenschap Breda unit Tessenderlandt. Via motivatietrainingen en verbetering van hun competenties kunnen ze met wat meer kans op succes terugkeren naar hun school. Jaarlijks maken ongeveer 60 jongeren hier gebruik van.

Tot slot koopt de gemeente bij dagopvang De Koers plaatsen in voor jongeren die tijdelijk niet op een school terecht kunnen. Het gaat om jongeren die tijdelijk geen school hebben omdat zij op de wachtlijst voor speciaal onderwijs staan of omdat zij geen toegang meer hebben tot de school waar zij ingeschreven staan. Dit jaar komt er een extra plaats bij en kunnen 15 leerlingen per jaar gebruik maken van deze vorm van opvang.

Bij jongeren die zonder diploma op de arbeidsmarkt komen, ontstaan later vaak problemen zoals werkloosheid en sociaal isolement. De honderden jongeren die risico's lopen, krijgen via deze speciale programma's een juiste ondersteuning om hieraan te ontkomen.

Breda, 3 juni 2005