Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Anna van Hannoverstraat 4 der Staten-Generaal Telefoon (070) 333 44 44 Binnenhof 1a Telefax (070) 333 40 33

2513 AA 's-GRAVENHAGE
Ons kenmerk Doorkiesnummer Uw brief AM/BR/05/40567

Onderwerp Datum Contactpersoon Uitbestedingsverplichting reïntegratie 3 juni 2005

De Tweede Kamer heeft op 19 april tijdens de plenaire behandeling van het verslag (VAO) van het Algemeen Overleg over de reïntegratiemarkt en de effectiviteit van het reïntegratiebeleid van 13 april jl. een motie ingediend, de motie Bruls c.s. (28 719, nr. 12), welke het kabinet verzoekt de uitbestedingsverplichting voor gemeenten per 1 januari 2006 af te schaffen.

Ik heb in het Algemeen Overleg op 13 april aangegeven dat ik daarover mijn aarzelingen heb. Aan de ene kant deel ik de redenering dat we de gemeenten met de Wet werk en bijstand (WWB) verantwoordelijk hebben gemaakt voor de reïntegratie. Bij die redenering past niet dat het rijk gemeenten verplicht een gedeelte van hun vrij besteedbare budget te reserveren voor reïntegratietrajecten op de private markt. Ik heb aangegeven dat mijn aarzelingen vooral liggen op het vlak van de professionalisering van het opdrachtgeverschap en de nog beperkte transparantie van de reïntegratiemarkt.

Ik zal de motie uitvoeren en tegemoet komen aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om de uitbestedingsverplichting voor gemeenten met ingang van 1 januari 2006 te laten vervallen. Ik zal hiertoe een voorstel tot wijziging van de WWB (i.c. artikel 7, vierde lid) naar het parlement sturen. Wel zal ik gemeenten blijven oproepen om niet terug te vallen in oude automatismen met betrekking tot gesubsidieerde arbeid en de geboden ruimte te gebruiken om de kwaliteit van het gemeentelijke reïntegratiebeleid te verbeteren. Reïntegratiebedrijven, mits op professionele wijze aangestuurd, kunnen daarbij een meerwaarde hebben. Het is daarbij van groot belang dat de reïntegratiemarkt transparant wordt, dat gemeenten een goed zicht hebben op de kwaliteit van de op de markt aangeboden dienstverlening. Een actieve betrokkenheid van gemeenten om met de andere partijen deze transparantiedoelstelling te realiseren blijft onverminderd belangrijk.

2

De uitbestedingsverplichting voor het UWV blijft gelden. De bekostigingswijze van het UWV is een andere dan de bekostiging in de WWB. Anders dan gemeenten is het UWV niet volledig risicodragend in financiële zin voor het gerealiseerde uitkeringsresultaat.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)