Winstgevend beleggen zónder kennis van zaken (II)

MAASTRICHT, 20050609 --

In mijn eerste column Winstgevend beleggen op de beurs zónder kennis van zaken (I) heb ik u de uitgangspunten van mijn methodiek gegeven. Ik ben gestart met ¤ 50.000,-. Als u met deze testcase wilt meedoen (wat ik u niet zal aanraden), kunt u zelf uw startkapitaal kiezen. Maar gebruik wel altijd dezelfde verhoudingen. Neemt u een startkapitaal van ¤ 100.000,- , dan koopt u twee keer zoveel aandelen per keer. Neemt u ¤ 10.000,- als startkapitaal, dan deelt u alles door vijf.

De eerste kooporder

Na de eerste uitleg heb ik - zoals gemeld - op donderdag 9 juni 9.30 uur de eerste kooporder gegeven. Het heb 6000 aandelen Getronics gekocht op een koers van ¤ 1,35. Deze aandelen zitten nu in portefeuille.

De eerste verkooporder

Nu we aandelen in portefeuille hebben, gaan we verder. We gaan een doorlopende verkooporder inbrengen. De koerswinst of het koersverlies moet ¤ 1200,- bedragen. Dat betekent dat we een verkooporder inleggen op ¤ 1,55 en dat we een stoploss op ¤ 1,15 inleggen. Dit noemen we een gecombineerde order. Dus als de koers op ¤ 1,55 of op ¤ 1,15 komt, worden de aandelen verkocht. Als u meedoet en u koopt of heeft gekocht op ¤ 1,38 dan dan past u de verkooporder ook met ¤ 0,03 aan. Dat betekent dat u verkoopt op ¤ 1,58 respectievelijk ¤ 1,18

Gewoon wachten!

U hoeft nu helemaal niks meer te doen. Gewoon wachten tot u van uw broker een bericht krijgt dat uw aandelen zijn verkocht. Dus maak u niet druk wat er gebeurt, u ziet het vanzelf verschijnen. De transactie is bepaald, u kunt weer lekker in de ruststand.

Methodiek

Omdat we nu toch even niks te doen hebben, gaan we een stap verder in de methodiek. De transactie zal dus een winst of verlies van ¤ 1200,- opleveren. Liefst winst natuurlijk, maar ook verlies is niet erg. Ik heb als eerste aandeel expres Getronics gekocht. Dit is namelijk een aandeel met een redelijk hoge volatiliteit. Dit betekent dat het aandeel relatief snel beweegt.

Volatiliteit

Volatiliteit geeft de beweeglijkheid van een aandeel aan. Hoge beweeglijkheid (volatiliteit) betekent dus dat het aandeel grote koerssprongen vertoont. Deze zullen dus eerder verkocht worden. We kunnen dus nog sneller geld verliezen ... of winnen natuurlijk.

Broker

Bij deze methodiek gaat het er onder andere om zoveel mogelijk te handelen. De broker zal u dan ook met alle egards behandelen. Maar dat is niet meer dan een leuke bijkomstigheid. Want dat de broker geld verdient is aardig voor hém, het gaat u natuurlijk om uw éigen geld.

Voorbereiden op de tweede order

U mag alvast zelf bepalen wat ik en eventueel u gaan kopen. U mag ook denken: ik zal die methodiek onderuithalen en een aandeel uitkiezen dat nooit gaat stijgen. Maar als u zelf meedoet, kiest u natuurlijk een aandeel waar u wél vertrouwen in heeft.

Alles wordt duidelijk

Misschien heeft u er nog helemaal niets van begrepen, misschien valt bij sommigen al het kwartje. Hoe het ook zij: alles wordt duidelijk. Want zoals ik gezegd heb: u hoeft geen kennis van zaken te hebben.

U kunt via onderstaande link aangeven welk aandeel we als tweede gaan kopen. Kopieer onderstaande in uw adresbalk.

http://www.beursplaza.com/kopen.html

Let op! Het derde deel verschijnt één dag nadat de aandelen Getronics zijn verkocht.