SGP


Manifestatie Stop Antisemitisme (Christenen voor Israël)

Datum publicatie: 09-06-2005
Bron: Grote Kerk Den Haag
Auteur: B.J. van der Vlies

Voor u staat iemand die zich nauw verbonden weet met het Joodse volk. En die zich consequent keert tegen alle vormen van antisemitisme. Voor de SGP is de bestrijding van antisemitisme een zaak die onze voortdurende aandacht heeft.

Daar is alle reden voor. Zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het allerminst vanzelfsprekend meer dat Joden het respect krijgen dat ze verdienen, de gelijkwaardige behandeling waar ze recht op hebben. De jaarrapportages van het CIDI over antisemitische incidenten in Nederland zijn onverminderd zorgelijk. Extreemlinks en extreemrechts in de Nederlandse samenleving ontmoeten elkaar op het punt van antisemitisme. Oók onder de groeiende groep moslims komt antisemitisme veel voor. De brief die Mohammed B. op het lijk van Theo van Gogh vasthechtte, stond bol van antisemitisch proza. Dit schrijnende, verfoeilijke incident staat echter niet op zichzelf. We herinneren ons nog goed de uit de hand gelopen demonstratie voorjaar 2002 op de Dam, waarbij vooral Marokkaanse jongeren zich schuldig maakten aan ernstige antisemitische uitingen. Maar ook het trappen tegen bloemenkransen door allochtone jongeren bij de dodenherdenking in Amsterdam in 2003.

Laten we echter niet in de gevaarlijke fout vervallen om met de beschuldigende vinger louter te wijzen naar groepen in onze samenleving die zich aan antisemitisme schuldig maken. Om heel concreet te zijn: het nieuwe antisemitisme onder allochtonen laat zich voor een belangrijk deel inspireren door het oude Europese antisemitisme. Prof. Hans Jansen, antisemitisme-kenner van het Simon Wiesenthal-instituut te Brussel, heeft overtuigend aangetoond dat allerlei beelden en typeringen van Joden die tegenwoordig door moslims gebezigd worden, van Europees-christelijke oorsprong zijn. In de vroegere islam was de Jood onbeduidend, ongevaarlijk, gedoemd om vanzelf ten onder te gaan. In het Europese christendom was de Jood echter een kindermoordenaar, een hostieschender en een gevaarlijke samenzweerder die de hele wereld wilde onderwerpen. Na de trek van de Joden naar Israël en na de stichting van de staat Israël kwam er een omslag in het islamitische spreken over de Jood. Het Europese antisemitisme, waarvan Europa zich juist aan het distantiëren was, werd overgenomen en geïslamiseerd.

Nu, decennia later, krijgen we ons eigen oude antisemitisme weer op ons bordje terug. Dat is een volstrekt onverwacht en onvoorzien neveneffect van jarenlange immigratie. Maar het is tevens een pijnlijke herinnering aan de antisemitische bladzijden uit de geschiedenis van christelijk Europa. De hand moet dus ook in eigen boezem.

Ik wil daarom dringend pleiten tégen een wij-zij benadering van antisemitisme. Het antisemitisme is een probleem van ónze samenleving, waar we sàmen een krachtig offensief tegen moeten voeren.

In de politiek houdt de SGP samen met gelijkgezinden het thema hoog op de politieke agenda. Tijdens de algemene politieke beschouwingen van 2003 diende mijn fractie een motie in waarin we vroegen om een specifieke inzet van de regering tegen antisemitisme. Deze heeft in reactie daarop in 2004 een notitie naar de Tweede Kamer gestuurd. Die bevatte allemaal voornemens om echt werk te maken van de bestrijding van antisemitisme. De SGP was daar blij mee.

In het Kamerdebat hebben we gesteld dat antisemitisme consequent en hard bestreden moet worden. In Hitler-Duitsland kwam de holocaust immers niet uit de lucht vallen, maar was het zaad daarvoor jarenlang gestrooid door het systematisch demoniseren van de Joden. Woorden en ideeën zijn niet ongevaarlijk. Ze kunnen uiteindelijk vreselijke maatschappelijke en politieke gevolgen hebben. We verkeren als samenleving nu nog in de fase dat fysiek geweld tegen Joden nauwelijks voorkomt. Maar als de samenleving antisemitisme gewoon gaat vinden, kan het daar wel toe komen. Overigens doet niet alleen fysiek geweld pijn. Mentaal geweld kan evenveel pijn doen.

Het probleem met antisemitisme is dat het geen verdacht pakketje is dat je door de Explosieven Opsporingsdienst onschadelijk kunt laten maken. Antisemitisme zit tussen de oren. Het wordt gevoed door publicaties, media, toespraken van leiders enzovoorts. Wil je de groei van het antisemitisme een halt toeroepen, dan is het onvoldoende om mensen die zich aan antisemitische uitingen schuldig maakten strafrechtelijk te vervolgen. We zullen de komende jaren veel werk moeten maken van preventief beleid.

In het onderwijs en in inburgeringscursussen dient de geschiedenis van het Joodse volk, óók van de Joden in Nederland, veel aandacht te krijgen. Doen we dat niet, dan zijn we veroordeeld de geschiedenis over te doen, óók de zwarte bladzijden! Zowel autochtonen als allochtonen als nieuwkomers moeten de geschiedenis kennen.

Ook media moeten hun verantwoordelijkheid kennen en zonodig stevig aangepakt worden. Onlangs hebben we de regering gevraagd om enkele Arabische zenders die in Nederland via de satelliet te ontvangen zijn, te blokkeren. Die zenders, veel bekeken door allochtonen, maakten zich herhaaldelijk schuldig aan antisemitisme. De regering is de zaak aan het onderzoeken en zal zo nodig maatregelen te treffen. We houden de kwestie van de Arabische zenders goed in de gaten, want het is ongelooflijk wat voor gif er op die manier dagelijks duizenden huiskamers binnenstroomt. Zo stelden we vandaag nog schriftelijke vragen aan onze regering over antisemitische uitingen op de officiële TV-zender van de Palestijnse Autoriteit.

Zomaar enkele voorbeelden uit de politiek. Willen we resultaat boeken, dan moeten we vasthoudend zijn in de aanpak van antisemitisme.

Laten we echter niet in de politiek blijven steken. Als het gaat om het Joodse volk, óók de Joden in Nederland, moet ons oog toch vooral omhoog gericht zijn. Naar de God van Israël, Die Zijn volk niet in de steek zal laten, Die in Zijn Woord beloofd heeft dat mét de erkenning van Jezus als de gekomen Messias, de Joden vrede zullen ontvangen, sàmen met gelovige christenen over heel de wereld. Deze geloofsverwachting vormt het fundament voor al onze politieke inspanningen voor het Joodse volk. We weten dat we het niet voor niets doen. God zegene het Joodse volk. God zegene onze gezamenlijke inzet om het antisemitisme te bestrijden. Vrede zij over Jeruzalem!