Universiteit van Amsterdam

Middenklasse in Jakarta geen moderne voorhoede, maar conserverende factor


Promotie Culturele antropologie


donderdag 9 juni 12.00 uur

Lizzy van Leeuwen deed onderzoek naar de dagelijkse levensstijl en leefomgeving van de middenklassen in Jakarta in de jaren negentig. Haar onderzoek beslaat het laatste tijdvak van het autoritaire maar gaandeweg afbrokkelende Nieuwe-Orde-regime van voormalig president Soeharto, diens met geweld omgeven aftreden en de daaropvolgende Reformasi-periode, waarin uitdrukkelijk naar nieuwe politieke verhoudingen werd gezocht. Aan de hand van de materiële cultuur en omgeving van de doorgaans als nieuw gekarakteriseerde middenklassen analyseerde Van Leeuwen hoe de middenklassen zich verhouden tot andere lagen in de Jakartaanse samenleving, hoe hun zelfbeeld van moderne voorhoede zich gevormd heeft en zich uitdrukt, en hoe het oude ideaal van de Indonesische eenheidsstaat al of niet gedragen wordt. Zij concludeert dat deze middenklassen - anders dan door velen verwacht - eerder een conserverende dan een vernieuwende factor vormen in de politiek-maatschappelijke verandering in Indonesië. Ook stelt Van Leeuwen dat sinds de laat-koloniale periode de positie van de middenklasse als sociaal-cultureel fenomeen stabiel is.

Mw. E.M. van Leeuwen: Lost in Mall. An ethnography of middle class Jakarta in the 1990s. Promotor is prof. dr. H.G.C. Schulte Nordholt.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.