Gemeente Lingewaard


Behandeling Voorjaarsnota 2005

Donderdag 9 juni 2005 vindt vanaf 16.00 uur de openbare behandeling plaats van de voorjaarsnota 2005 in de grote zaal van het Wapen van Bemmel.

Uit deze voorjaarsnota blijkt dat de financiële situatie voor de jaren 2006 en 2007 nagenoeg ongewijzigd blijft en dat vanaf 2008 een positief resultaat wordt verwacht. Dit alles is een gevolg van de bezuinigingen en enkele doorgevoerde belastingmaatregelen. Belangrijk is te constateren dat de financiële positie van de gemeente zo gezond is dat er ruimte is voor nieuwe investeringen.

Nieuwe investeringen
Voor 2006 worden een aantal investeringen voorgesteld. Zo wordt voor een nieuw zwembad een eenmalig bedrag van 2.500.000 verstrekt. Voor de uitbreiding van fietsenstallingvoorzieningen bij abris wordt 119.000 uitgetrokken. Voor de herinrichting van het Looveer in Huissen wordt rekening gehouden met een investering van 250.000. Een bedrag van 150.000 is gereserveerd voor de herinrichting van de Herckenrathweg (gedeelte tussen Cuperstraat en rotonde Klaverkamp). 184.000 is nodig voor de herinrichting van de omgeving van de Ward in Bemmel. Op de Teselaar en de Dorpsstraat in Bemmel komen snelheidsverlagende voorzieningen. Hiervoor is een ton gereserveerd. Het kost ook een ton om 21 locaties in de gemeente te voorzien van nieuwe plattegrondborden.

De voorjaarsnota voorziet voor 2006 in nog meer investeringen. Zo worden er nieuwe wegwijzers in Huissen geplaatst, wordt een bijdrage verstrekt om Park Overbetuwe te realiseren en wil de gemeente de restauratie van het historisch kassencomplex Mea Vota in Huissen ondersteunen. In Bemmel moet voor het Over Betuwe College een instroompunt komen. Ook wordt er geïnvesteerd in rioleringen (onder andere voor milieumaatregelen zoals overstorten en verruimingen van de rioleringen). Verder worden bestemmingsplannen geactualiseerd.

Bijstelling budgetten
In de voorjaarsnota worden niet alleen nieuwe investeringen en uitgaven voor nieuw beleid gepresenteerd, maar ook budgetten voor de bestaande taken bijgesteld. Zo worden de lasten voor de inburgering van nieuwkomers aangepast als gevolg van de invoering van de nieuwe Wet inburgering Nederland. De budgetten voor onder andere de speeltuinverenigingen, het opleiden van verkeersregelaars, het ouderenwerk en de inzameling van oud papier en luiers worden verhoogd.

Bijstellingen bezuinigingsplan
Aan de raad wordt voorgesteld de bezuinigingsplannen op enkele onderdelen bij te stellen. Voorgesteld wordt onder andere de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners te handhaven en hand- en spandiensten alleen bij evenementen met een commerciële inslag in rekening te brengen.

Financiële dekking
Om het huishoudboekje van de gemeente sluitend te krijgen en ook nog de noodzakelijke bovengenoemde nieuwe investeringen te kunnen betalen is vorig jaar een omvangrijk dekkingsplan vastgesteld. Een bezuinigingsplan van 1,8 miljoen euro en belastingverhogingen in 2004 en 2005 waren daarvoor noodzakelijk.

Voor de komende drie jaren moet ook nog worden gerekend met een beperkte verhoging van de onroerende zaakbelasting met 4 % per jaar. Ingaande 2009 kan worden volstaan met alleen een prijsindexering. Voor de rioolrechten en de afvalstoffenheffing worden kostendekkende tarieven gerekend. Naar verwachting kan de komende jaren worden volstaan met prijsindexering en beperkte stijgingen. De opbrengst van de hondenbelasting wordt gebruikt om de overlast van honden te bestrijden.
Per 1 januari 2006 wordt toeristenbelasting ingevoerd. De opbrengst wordt ingezet voor toeristische activiteiten.

Heeft u belangstelling om de behandeling van de voorjaarsnota bij te wonen, dan bent u van harte welkom op donderdag 9 juni 2005 vanaf 16.00 uur in de grote zaal van Het Wapen van Bemmel (ingang zijde Loostraat). U kunt de voorjaarsnota inzien in gemeentekantoren Huissen en Bemmel. Vanaf morgen ook via de gemeentelijke website.

Geplaatst 31 mei 2005