Gemeente Haarlem


01 juni 2005

159/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


ZANDERZAAL Haarlem WORDT CENTRUM FOTOGRAFIE EN BEELDCULTUUR


Het college van B&W is dinsdag 31 mei 2005 akkoord gegaan met een voorstel om de Zanderzaal verder te verbouwen en aan te passen tot volwaardige expositieruimte voor de Stichting Nederlands Foto en Grafisch Centrum (Spaarnestad Fotoarchief/ SFA). Om te voldoen aan de normen voor openbare gebouwen moet het gebouw voldoende publieksvoorzieningen hebben zoals toiletten en balie en de ingang via Groot Heiligland 37. De extra investering bedraagt bijna van E 270.000.Het streven is een publieksbereik van ca. 15.000 bezoekers jaarlijks in de periode 2006-2008. Als eerste tentoonstelling staat gepland een oeuvre-overzicht van Magnum-fotograaf Erich Lessing. De opening van het centrum wordt verwacht in de tweede helft van 2005.
Op 9 juni a.s. vergadert de commissie Stedelijke Ontwikkeling over het collegebesluit.

De verbouwing is mogelijk dankzij een bijdrage uit het Ontwikkelingsprogramma Haarlem 2000-2004. Door een eenmalige bijdrage toe te kennen uit het budget Fysieke Economie wordt een structurele bijdrage geleverd aan de toename van toeristisch bezoek aan de stad. De Zanderzaal vormt een permanente toevoeging van expositieruimte die zich tevens leent voor tal van evenementen en commerciële doeleinden waarmee de culturele wervingskracht van Haarlem versterkt kan worden. Het op orde brengen van de Zanderzaal is een doelstelling uit het Beleidsprogramma 2003-2006 van het College.


Collectie Spaarnestad Fotoarchief

Dankzij de voorgenomen investering wordt het plan haalbaar om de Zanderzaal rendabel te kunnen exploiteren. De programmering, die deze zomer start, wordt verzorgd door onder andere Spaarnestad Fotoarchief zelf, de Zilveren Camera en de Stichting Beeldverhaal Nederland. De zaal leent zich bovendien uitstekend voor lezingen, kleinschalige muziekuitvoeringen, openingen of exposities van de andere in het pand gevestigde instellingen (Stichting Historisch Museum Haarlem en Stichting ABC Architectuurcentrum) voor zover passend binnen de doelstelling fotografie en beeldcultuur, etc.
De collectie van SFA wordt meer getoond, in een unieke setting en voor een breed publiek. Niet alleen het Haarlemse fotografieklimaat wordt erdoor verstevigd, de gemeente schept met de realisatie van de aantrekkelijke expositieruimte een essentiële randvoorwaarde voor het op termijn naar Haarlem kunnen halen van diverse fotografie-evenementen, naast de reeds aanwezige uitreiking en presentaties van de jaarlijkse Zilveren Camera-prijs en het expositieaanbod in De Hallen.


MO/communicatie
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-5115594

---- --