Ingezonden persbericht


O N B E H A G E N

O V E R G L O B A L I S E R I N G

LEZING DOOR RENÉ BOOMKENS

georganiseerd door

Forum voor Europese Cultuur

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

donderdag 9 juni, aanvang 20.00 uur

toegang ¤ 10,-

Globalisering is een van de wachtwoorden van het eerste decennium van de 21ste eeuw. Een nieuw groot woord dat zeer verschillende reacties oproept, maar dat tegelijk door vrijwel iedereen wordt begrepen als iets dat ons vooral overkomt. Globalisering is geen doelgericht project, maar een onbedoeld gevolg van zeer uiteenlopende processen, op cultureel, economisch en politiek gebied. Dit verklaart het grote onbehagen in de belangrijkste politieke en culturele discussies die het Nederlandse publieke domein tegenwoordig beheersen.

Professor René Boomkens doet een poging die discussies in kaart te brengen en te verhelderen, waarbij de inzet is antwoord te vinden op de vraag of we in staat zijn greep te krijgen op dit zo moeilijk grijpbare verschijnsel dat we globalisering noemen. Het is heel goed denkbaar dat het antwoord op deze vraag luidt dat het aloude politieke ideaal van maakbaarheid van de maatschappij achterhaald is, waardoor we nieuwe politieke idealen moeten zien te formuleren.

René Boomkens is hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1998 op het proefschrift Een drempelwereld - moderne ervaring en stedelijke openbaarheid. Zijn onderzoek is gewijd aan de cultuurfilosofie van de moderne samenleving, met bijzondere aandacht voor de cruciale rol van de stad en de stedelijke cultuur. Momenteel richt hij zich op twee vraagstukken: enerzijds de relatie tussen globalisering en (sociale, persoonlijke, lokale) identiteit, anderzijds het verband tussen vrijheid en intimiteit.

toegang ¤ 10,-
reserveren via 020 623 13 11 of mailto:receptie@felix.meritis.nl Felix Meritis, Keizersgracht 324, NL-1016 EZ Amsterdam voor meer informatie zie http://www.felix.meritis.nl/


* * * * *

ook in Felix Meritis

The Revolution will not be Televised

public lecture door Joe Trippi

Georganiseerd door The Amsterdam-Maastricht Summer University

in het kader van de zomercursus

Political Campaigns, Internet & Democracy (13-15 juli)

donderdag 14 juli, 20.30 uur

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Na campagne te hebben gevoerd voor Walter Mondale, Edward Kennedy, Gary Hart en Richard Gephardt werd Joe Trippi in 2004 nationale campagneleider voor Howard Dean. Voor die campagne pionierde hij met het gebruik van online technologieën om de grootste grass-roots beweging ooit te ontketenen op het terrein van presidentiële campagnes in Amerika.

toegang ¤ 6,50
reserveren via 020 623 13 11 of receptie@felix.meritis.nl voor meer informatie zie http://www.amsu.edu/